Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Madagaskar zijn zeker vier mensen om het leven gekomen

In Madagaskar zijn zeker vier mensen om het leven gekomen

Orkaan Freddy heeft de kust van Madagaskar hard getroffen en volgens het laatste tussentijdse rapport aan vier mensen het leven gekost. Het eiland in de Indische Oceaan werd woensdag (22 februari) wakker met zware schade nadat de krachtige tropische cycloon de dag ervoor toesloeg. Een eerder rapport meldde een dode.

Freddy landde dinsdagavond rond 19.20 uur lokale tijd (17.20 uur Parijse tijd) in het oosten van het land in het district Manangari en vervolgt zijn weg naar het westen. De havenstad van 25.000 inwoners is in 2022 al grotendeels verwoest door cycloon Patsiray, waarbij meer dan 135 mensen om het leven kwamen.

De eerste beoordeling van het National Office of Risk and Disaster Management (BNGRC), die vier doden meldt, heeft op dit moment geen gevallen van vermiste personen geregistreerd. Meer dan 16.600 mensen werden getroffen en bijna 6.700 huizen werden beschadigd of vernield. De volledige omvang van de schade wordt beoordeeld.

Bij de landing is er vooral windschade. We zijn ze nog aan het evalueren, Freddy is nog steeds in Madagaskar.”BNGRC’s Vale Aretyana Fabian vertelde AFP. Iets verzwakkend, wordt de orkaan beschreven als “relatief droog”. Het bracht minder regen dan verwacht, maar de wind was hevig. Afgezien van de huizen, werden de gewassen zwaar geschud. Het land, een van de armste ter wereld, is al bang voor rijst- en fruittekorten. Volgens het Wereldvoedselprogramma zouden meer dan 2,3 miljoen Madagaskars (op een bevolking van 28 miljoen) door deze cycloon kunnen worden getroffen.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Madagaskar getroffen door orkaan Freddy “een monster met atypische kenmerken”
READ  Justitie schort de door Biden vereiste vaccintoezegging in bedrijven op

Scholen en vervoer liggen stil

Een man loopt langs een verwoest huis in het district Mannejary, Madagaskar, woensdag 22 februari 2023.

In Mannjari gingen bij zonsopgang veel mensen de straat op. Elektrische draden, stapels plaatwerk en houtresten liggen op de vloer. Veel van de huizen zonder dak zijn volgens bewoners telefonisch gecontacteerd. Maar voordat de storm kwam, vulden ze de bovenkant van hun huis met zandzakken. De eilandbewoners zijn gewend aan slecht weer en gebruiken deze methode voor elke nieuwe aflevering. Maar de wind was sterker.

Sommigen rapen op wat er nog over is van hun huis en vertrekken met planken onder hun armen. Misschien kunnen ze op een later moment weer aan de slag. Vroeg in de ochtend gingen enkele supermarkten weer open. Scholen bleven gesloten, net als het openbaar vervoer.

Freddie was eerder gestorven bij Mauritius en Réunion en veroorzaakte minder schade dan gevreesd omdat de orkaan niet aan land kwam. “De zwakke orde zet zijn koers voort op het land van Madagaskar”, met gemiddelde windsnelheden die dalen tot 55 km/u en windvlagen tot 75 km/u, volgens Météo-France. Het systeem zal naar verwachting laat op de dag Madagaskar verlaten en vrijdag Mozambique bereiken, waarschijnlijk in de vorm van een tropische storm, met zware regenval, volgens de voorspelling.

Madagaskar is ook getroffen door maanden van ernstige droogte in een uitgestrekt gebied in het zuiden, met ernstige ondervoeding en hongersnood tot gevolg. Elk jaar trekken ongeveer tien stormen of cyclonen over de zuidwestelijke Indische Oceaan tijdens het cycloonseizoen, dat loopt van november tot april.

de wereld