Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Na de enorme treinzaak nam de baas van Renfe ontslag

Na de enorme treinzaak nam de baas van Renfe ontslag

De controverse duurde 15 dagen. in SpanjeProbleem treinen Te groot voor sommige tunnels bracht het hoofd van de Spaanse Spoorwegen, Renfe, naar beneden. Een woordvoerster van het bedrijf, dat sinds juni 2018 aan het roer staat van de spoorwegmaatschappij, liet weten dat Isaias Tapuas maandag zijn “ontslag” heeft ingediend.

Dit plotselinge vertrek kwam bovenop het ontslag van de staatssecretaris van Transport, Isabel Pardo de Vera, die ook het voormalige hoofd is van de directeur van het Spaanse spoorwegnet, Adive, zoals bevestigd door het ministerie van Transport in een korte pers. uitgave. Het ministerie zei dat transportsecretaris Raquel Sanchez deze twee leiders “haar dankbaarheid heeft uitgesproken” voor “het werk dat in hun respectieve rollen is gedaan”.

Het verzoek is 258 miljoen euro

Deze ontslagen komen na meer dan twee weken van controverse met betrekking tot de opstelling van 31 treinen voor het spoorwegnet in Noord-Spanje. Het bleek te groot te zijn voor sommige tunnels waar ze doorheen moesten. Deze order, ter waarde van € 258 miljoen, werd gegund na een uitnodiging om in juni 2020 een bod uit te brengen aan de Spaanse fabrikant van spoorwegmaterieel CAF.

Het was dit bedrijf, met het hoofdkantoor in Baskenland, dat in maart 2021 besefte dat de afmetingen die tijdens de aanbesteding waren opgegeven, onjuist waren. Toen waarschuwde ik de autoriteiten voordat ik zelfs maar begon met het bouwen van de treinen. “Er was absoluut geen risico dat treinen van de verkeerde maat werden gebouwd omdat de fabrikant verplicht was, zoals gespecificeerd in de aanbestedingsdocumenten”, om de controles uit te voeren, beweerde Renfe.

READ  Het illegale gebruik van een molecuul om de bananenplant geel te laten worden

bezorgingsvertraging

Maar deze fout – die begin februari werd aangekondigd, bijna twee jaar nadat het probleem werd ontdekt – zal toch leiden tot vertraging in de levering van de treinen, die in 2026 moeten worden uitgerold en niet in 2024 zoals aanvankelijk gepland.

En volgens de Spaanse media kan dit ook tot extra kosten leiden door de stijging van de materiaalprijzen in de afgelopen maanden. Een probleem dat door Renfe wordt ontkend: “Er is geen financieel probleem, er is geen geld verspild”, stelt de groep.

“Guilty cover-up” voor de oppositie

De zaak leidde tot intense controverse in Spanje, waar de rechtse oppositie de regering van de socialistische premier Pedro Sanchez beschuldigde van “het verbergen van de schuld” en “dubbelzinnigheid”, minder dan een jaar voor de parlementsverkiezingen die gepland zijn voor eind 2023.

Op 6 februari heeft het ministerie van Transport het voormalig hoofd materieelbeheer bij Renfe en een hoge functionaris bij Adif al ontslagen. De twee bedrijven hebben ook een gezamenlijk onderzoek geopend om de omstandigheden te achterhalen die tot deze situatie hebben geleid, die de minister van Transport omschreef als een “ernstige fout”.