Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie hoger dan 11%, het hoogste percentage sinds 1981

In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie hoger dan 11%, het hoogste percentage sinds 1981

Weer een klap voor de Britse families. Aan de vooravond van een begrotingspresentatie die een terugkeer naar bezuinigingen in het land zou moeten aankondigen, bereikte de Britse inflatie in oktober 11,1% in één jaar tijd, het hoogste cijfer sinds 1981.

Een snellere versnelling dan verwacht door economen, met name door de energierekening. Het had de afgelopen maand al 10,1% bereikt, het hoogste niveau in vier decennia, volgens het Office for National Statistics (ONS).

“De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen hebben de inflatie naar het hoogste niveau in meer dan veertig jaar gedreven.”Grant Fitzner, hoofdeconoom bij het Office for National Statistics, zei woensdag op Twitter, ondanks het prijsplafond van de regering.

Volgens het Statistisch Instituut zijn de gasprijzen het afgelopen jaar met ongeveer 130% gestegen en de elektriciteitsprijzen met 66%. Maar hogere voedselprijzen hielpen ook om de inflatie naar een hoogtepunt te stuwen.

Hoge werkloosheid en lage lonen

Economen en de Bank of England verwachtten dat de inflatie de 11% zou naderen, maar niet overschrijden, voordat deze begon te dalen. Om dit sombere beeld compleet te maken, meent de Bank of England dat het land al in een langdurige recessie is beland. Het werkloosheidscijfer liep weer licht op tot 3,6% eind september, zo blijkt uit dinsdag vrijgegeven cijfers.

De reële lonen, dat wil zeggen, na correctie voor prijsstijgingen, blijven dalen, waardoor opeenvolgende stakingen in het land worden aangewakkerd en wordt opgeroepen tot hogere belastingen op de winsten van energiereuzen.

“Oktober zou een keerpunt kunnen zijn: we verwachten dat de inflatie de komende maanden begint te dalen.”als gevolg van slechte groei en beperkte energievoorziening, die “Het zou de druk op de prijzen kunnen verlichten.”, maar Yael Selvin, econoom bij KPMG. Maar dit duurt even: De inflatie zou tot medio 2024 boven de doelstelling van 2% van de Bank of England kunnen blijven.waarschuwt ze.

READ  Hopium werkt samen met Crédit Agricole om 10.000 waterstofvoertuigen te leveren

De overheid bezuinigt op de hulp aan huis

De vorige regering, die van Les Truss, had massale hulp aan huishoudens aangekondigd tegen de energierekening om de stijgende prijzen te temperen, dus een maximum van £ 2.500 (meer dan € 2.800) per jaar voor het gemiddelde gezin. Oorspronkelijk gepland voor twee jaar, is deze hulp teruggebracht tot zes maanden door de huidige minister van Financiën, Jeremy Hunt.

Covid-schok en de invasie van Oekraïne ervoor [le président russe Vladimir] Poetin verhoogt de inflatie in het VK en de rest van de wereldEn raakte de huisbeurzen en “Belemmert elke kans op economische groei op de lange termijn”De heer Hunt reageerde woensdag in een verklaring. De kanselier bevestigde dat het donderdag bekend zou worden gemaakt ‘moeilijke beslissingen’ voor “Schuld verminderen, stabiliteit waarborgen en inflatie verlagen en tegelijkertijd de meest kwetsbaren beschermen”.

Er worden tientallen miljarden ponden aan bezuinigingen en belastingverhogingen verwacht. We moeten daadkrachtig optreden [au Royaume-Uni] Om onze leningen en schulden op een duurzaam pad te brengen.” Enzovoort “anti-inflatie”Sinds de G20-top op Bali dringt premier Rishi Sunak erop aan.

Schade aan tandwielen herstellen

De heer Hunt zal donderdag het Parlement toespreken en zal met name het herstel van de schade aan de “klein budget” aan de voormalige regering van waarnemend premier Liz Truss, die de markten op zijn kop zette met haar massale energiesteun en ingrijpende belastingverlagingen. Maar zijn toon doet de Britten denken aan het drastische bezuinigingspakket dat werd opgelegd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, dat leidde tot forse bezuinigingen op openbare diensten.

READ  Elon Musk wil de mogelijkheid om berichten te blokkeren verwijderen

Ook al markeert oktober het hoogtepunt van de inflatie, de strijd is nog niet gewonnen.aldus Paul Dales, van Capital Economics, die volgens hem uitleg geeft over de aankondigingen van de minister van Financiën, maar ook Waarom de Bank of England mogelijk de rente opnieuw moet verhogen. De centrale bank heeft de afgelopen maanden haar belangrijkste rentetarief gestaag verhoogd om de inflatie te bedwingen. Deze is nu vastgesteld op 3%.

De wereld met Agence France-Presse