Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Stel je voor hoe bijna een derde van de benzinestations opdroogde na de brug van 11 november

Stel je voor hoe bijna een derde van de benzinestations opdroogde na de brug van 11 november

Gebrek aan brandstof en retour. Na het weekend van 11 november staat in het teken van Lange fotolijnen Voor benzinestations werd op maandag 14 november een deel van Frankrijk wakker met lege pompen. In totaal werd op maandag overdag bij 30% van de tankstations in Frankrijk diesel, benzine of beide aangegeven. Dat blijkt althans uit de analyse van de officiële gegevens van franceinfo. (Lees onze methodologie aan het einde van het artikel).

Uit de geografische spreiding van de storingen blijkt dat de regio’s Ile-de-France en Auvergne-Rhône-Alpes het meest getroffen zijn, met een stroomuitvalpercentage van 50% in Parijs, 62% in Yvelines, 61% in Alain en 57% in de Loire . . Ook de grensgebieden van de regio Grand Est werden zwaar getroffen, vooral in de Maas (50% van de breuken) en Haut-Rhin (48%).

De plotselinge toename van het aantal droge pompen wordt voornamelijk toegeschreven aan het feit dat veel automobilisten zich naar benzinestations haasten in afwachting van de vermindering van de kortingen die door de staat en TotalEnergies worden verleend, die op woensdag 16 november van kracht worden (van 30 naar 10 november). cent aan staatssteun en 20 tot 10 cent korting bij Total stations). “Deze ontsnapping is niet alleen te danken aan het einde van de verkoop, met automobilisten die zich naar de pomp haasten, maar ook aan een driedaags weekend, met een dag minder dan de voorraad van vorige week”, zei hij. Uitgelegd aan Francis Bussevoorzitter van Mobilians, een consortium dat 5.800 tankstations vertegenwoordigt.

Maar dit ongebreidelde fenomeen droeg ook bij aan een situatie die voor het weekend van 11 november nog niet genormaliseerd was, na de recente stakingen in magazijnen en raffinaderijen. Ongeveer 15% van de tankstations zat op 10 november overdag nog steeds zonder benzine of diesel, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

READ  Eindelijk een renteverhoging voor spaarders

Voor het begin van de eerste stakingen bij de Esso-ExxonMobil-raffinaderijen, op 20 september, had tussen de 5 en 10% van de verkooppunten minstens één brandstoftekort, afhankelijk van de dag. De Total Energy-terminals waren vooral de dupe van het succes van de korting van 20 cent die de Franse oliegigant sinds 1 september doorvoert.


methodologie

Brandstoftekorten worden berekend door franceinfo op basis van informatie die tankstationbeheerders aan de overheid hebben verstrekt en die zijn gepubliceerd op prix-carburants.gouv.fr. De prijsaankondiging aan de pomp is theoretisch verplicht voor elke beheerder van een verkooppunt die meer dan 500 kubieke meter brandstof verdeelt. Maar in feite is de informatie in deze database niet altijd up-to-date. Bovendien bewaarde franceinfo alleen aankondigingen van voorraadtekorten voor tankstations waarvan de tarieven uiterlijk op 1 september voor het laatst werden bijgewerkt.

Deze screening maakte het mogelijk om een ​​steekproef van 9564 planten te isoleren die vervolgens werden gegroepeerd per agglomeratiegemeenschappen (gemeenschappen van gemeenten en megasteden). Vervolgens werden de uitvalpercentages berekend, rekening houdend met het feit dat het station buiten gebruik is zodra wordt aangekondigd dat de diesel of loodvrije brandstof opraakt of beide aan het einde van de dag of het was een moment van dezelfde dag. Wanneer de agglomeratiegemeenschap minder dan drie stations uit de steekproef heeft, overschrijft het op afdelingsniveau berekende breukpercentage de weergegeven waarde.