Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In het aangezicht van Marokko en degenen die dicht bij Israël staan, roept Algerije op tot Arabisch nationalisme.

INTERVIEW – Het besluit van Algerije om de diplomatieke banden met Rabat te verbreken kwam als een verrassing. Het geeft met name informatie over de interne politieke situatie in Algerije, legt de hoogleraar geschiedenis van de hedendaagse Berberse en Arabische samenlevingen uit aan de Universiteit van Parijs 1 Panthéon-Sorbonne*.

Le Figaro. – Waarom heeft Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken?

Pierre Vermeeren. – Algerije verdubbelt grieven tegen buurlanddie ik schuldig bevond aan vijandschap tegen hem. Algerije beschuldigt met name Marokko ervan de Beweging voor de Autonomie van de Kabyles (MAK) te steunen, een kleine politieke organisatie die in Parijs is gevestigd en die dienst doet als de bête noire van de Algerijnse macht. De politieke geloofsbelijdenis in Algerije is een pure en wrede Jacobitische geloofsbelijdenis. Daarom is de culturele en linguïstische autonomie die Kabyle-bewegingen eisen, altijd een probleem geweest in dit land.

De recente branden in het noorden van Algerije, die de staat niet neerzette, doodde tientallen mensen. Deze regio onder druk is verwikkeld in een ernstige crisis. Deze dramatische branden waren voor Algerije een excuus om Marokko ervan te beschuldigen de aanstichter van deze situatie te zijn en de diplomatieke betrekkingen te verbreken. In juli zei een Marokkaanse functionaris publiekelijk:

Dit artikel is alleen voor abonnees. Je hebt nog 83% om te ontdekken.

Vrijheid is ook om naar het einde van het debat te gaan.

Lees je artikel verder voor 1 euro voor 2 maanden

Al geabonneerd?
Log in

READ  Alexei Navalny, tegenstander van Vladimir Poetin, riskeert een harde straf in een nieuw proces