Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het vreemde communicatieproces van Hohenzollern

Berlijn brief

Potsdam, Paleis Ceslenhof, 10 januari 1932. Adolf Hitler wordt uitgenodigd op de thee met Willem van Pruisen. Tussen de leider van de NSDAP en de oudste zoon van voormalig keizer Willem II loopt een stroming. “Don Adolfo wekt de indruk dat hij een erg aardig, intelligent en ontwikkeld persoon is. Hij lijkt zich erg op zijn gemak te hebben gevoeld bij ons. De sfeer was erg ontspannen”Cécile, de vrouw van Guillaume, verwelkomt hen in een brief aan hun zoon, Louis Ferdinand.

Deze brief die bewaard is gebleven in de archieven van de familie Hohenzollern, de dynastie die Pruisen en vervolgens het Duitse rijk regeerde tot de val van laatstgenoemde in november 1918, is een van de documenten die de historicus Lothar Mattan in zijn laatste boek aanhaalt, De kroonprins en de nazi’s (‘The Crown and the Nazis’, Donker en Humblow ed., onvertaald). Sinds de publicatie op 9 augustus heeft het boek veel media-aandacht gekregen in Duitsland.

vreselijke foto

Waarom deze nieuwsgierigheid? Eerlijk gezegd hangt het antwoord niet zozeer af van de inhoud van het boek als wel van de manier waarop de uitgave werd georganiseerd door de oorspronkelijke persoon: George Frédéric de Prussia, kleinzoon van Kronprinz en huidig ​​hoofd van het Hohenzollern “Huis”.

Deze 45-jarige business consultant aarzelde niet om zijn chequeboekje tevoorschijn te halen om Lothar Mactan te overtuigen om over zijn overgrootvader te schrijven. Emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Bremen, de laatste gaf toe dat hij haar aanraakte “Vijfcijferige som” Dit is een kostbaar werk, maar het zorgt ervoor dat het volledig onafhankelijk is onderzocht.

READ  Joe Biden bedreigt Vladimir Poetin met persoonlijke sancties
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Berlijn opent Humboldt Forum, dat zijn imperiale en koloniale verleden doet herleven

300 pagina’s, zijn boek geeft Kronprinz een vernietigend beeld. ‘Extreemrechtse antidemocratie’De oudste zoon van Willem II wordt beschreven als een besluiteloze genotzoeker, net zo geobsedeerd door het idee om de monarchie te herstellen als niet in staat om enig plan te bedenken om daarop te hopen. “De meeste scenario’s die hij had kunnen bedenken om aan de macht te komen, bleken volkomen zinloos, waaraan hij zelf heeft bijgedragen door zijn roekeloosheid, beoordelingsfouten en gebrek aan integriteit.”, merkt de historicus op, aan wie? Haar vermogen tot politieke actie was in de zomer van 1932 volledig tot niets teruggebracht (…) Omdat hij noch een persoonlijke agenda, noch een berekende strategie had.”

Bij het lezen van dit schokkende beeld stelden veel journalisten zelf dezelfde vraag: hoe geïnteresseerd was George Frederik van Pruisen in het promoten van zo’n boek? Tijdens het avondevenement in Berlijn dat voor zijn vrijlating werd georganiseerd, beweerde de erfgenaam van de Hohenzollerns dat hij… “Verrast” ook al “geschokt” Lees specifieke paragrafen. “Ik geloof echter dat het mijn verantwoordelijkheid en die van mijn familie is om dit donkere hoofdstuk van onze geschiedenis te benadrukken.”, hij voegde toe.

Je hebt 47,54% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.