Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Guatemala veroordeelt de nieuwgekozen president Bernardo Arevalo de “aanhoudende staatsgreep” om te voorkomen dat hij aan de macht komt.

In Guatemala veroordeelt de nieuwgekozen president Bernardo Arevalo de “aanhoudende staatsgreep” om te voorkomen dat hij aan de macht komt.

De degradatie verraste iedereen. Op dinsdag 12 september bestormden agenten van de speciale aanklager van Guatemala tegen straffeloosheid het hoofdkwartier van het Hoogste Verkiezingstribunaal. Met een bevel ondertekend door een controversiële rechter namen ze het gebouw over, namen 160 stembussen in beslag en openden ze voor de blikken van verbaasde verkiezingsfunctionarissen die afstand hielden. In een toch al gespannen politiek klimaat veroorzaakte de politieoperatie alarm: de stembussen bevatten stembiljetten uit de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 20 augustus, die de historische overwinning vertegenwoordigden van de sociaal-democratische kandidaat Bernardo Arévalo en Semilla (“zaad”) . ) feest.

Nadat hij met 58% van de stemmen was verkozen op grond van de belofte om de endemische corruptie in Guatemala uit te bannen, veroordeelde Bernardo Arevalo onmiddellijk “Aanval op de grondwet” Hij kondigde aan aftredend president Alejandro Giammattei aan dat hij niet langer zou deelnemen aan de ceremonies van de overgangsperiode. De verkozen president beschuldigt het Openbaar Ministerie (Ministerie van Justitie) – waarop de Federale Kiesfederatie vertrouwt – en de Openbaar Aanklager (minister van Justitie), Consuelo Porras, ervan het verkiezingsproces te willen opblazen om te voorkomen dat ze aan de macht komen. vindt plaats op 14 januari. 2024.

“Er is geen transitie mogelijk als we achttien uur per dag onszelf moeten verdedigen tegen hinderlagen van overheidsinstanties. “Wanneer aan de voorwaarden is voldaan en er een sterke politieke en juridische boodschap is, zullen we de dialoog hervatten.” Juan Guerrero, juridisch directeur van het transferteam van Bernardo Arevalo, zei: “Hij ging verder en hekelde de “De staatsgreep is aan de gang.”

‘De situatie is zeer gevaarlijk’

In Guatemala, waarvan de geschiedenis werd gekenmerkt door staatsgrepen, militaire dictaturen en bloedbaden tegen de Maya-gemeenschap, ” De connotatie van het woord is sterk », geeft politicoloog Pablo Hurtado toe. ” Wij constateren ernstige aanvallen op de constitutionele orde, die de democratie en de rechtsstaat in gevaar brengen. De deskundige voegt eraan toe. Daarom is het een zeer gevaarlijke situatie waarin een sector van de staat, namelijk de rechtssector, de uitkomsten van het democratische systeem in gevaar brengt. »

Demonstratie waarin het ontslag wordt geëist van de procureur-generaal (minister van Justitie), Consuelo Porras, en het hoofd van het bureau van de speciale aanklager tegen straffeloosheid, Rafael Corochici, beschuldigd van het uitlokken van een verkiezingscrisis in Guatemala, in Guatemala-Stad, op 14 september 2023.

Irma Palencia, hoofd van de Tokyo Stock Exchange, protesteerde tegen de operatie “grotesk”kwetsbaar voor ‘Het verkiezingsproces in gevaar brengen’. Ook al is het juridisch onmogelijk voor het Openbaar Ministerie om de verkiezingsresultaten nietig te verklaren, de harde lijnstrategie die Consuelo Porras de afgelopen twee maanden heeft ontwikkeld, heeft twijfel gezaaid in een land met kwetsbare instellingen. Het Openbaar Ministerie en zijn chef, die in 2018 werd aangesteld als de rechterlijke tak van een coalitie van politici, oligarchen en zakenlieden die banden hebben met de georganiseerde misdaad, hebben sindsdien leiding gegeven aan een gerechtelijke vervolging tegen anti-corruptierechters.

READ  Gigantische goudvis baart Amerikaanse autoriteiten zorgen (foto's)

Je hebt nog 42,43% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.