Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Frankrijk ging een terugkeer naar het bbp-niveau van vóór Covid gepaard met een scherpe daling van de werkloosheid

de crisis ? Welke crisis? Eind 2021 zal, althans op macro-economisch niveau, de Covid-19-episode voor de Franse economie praktisch zijn uitgewist. Met enkele sectorale nuances veerde de activiteit weer op. Bedrijven, gesteund door subsidieregelingen, creëren op grote schaal banen, verminderen de werkloosheid en vergroten de koopkracht.

INSEE, in Conjoncture in Frankrijk, uitgebracht op woensdag 6 oktober, schatte de stijging van het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2,7%, na een vlakke eerste drie maanden en een stijging van 1,1% tijdens de periode april-juni. Met een verwachte stijging van 0,5% in het vierde kwartaal, zou het bbp tegen het einde van het jaar weer op het niveau van vóór de crisis moeten zijn. Voor het hele jaar zal de groei naar verwachting uitkomen op 6,25%, na een recessie van 8% in 2020.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Frankrijk maakt herstel beloften waar, groeivooruitzichten naar boven bijgesteld

Eindelijk herstel “relatief snel”, Omdat de bron van de schok niet de economie was, maar de gezondheid. Toen dit eenmaal vervaagde, kon de economische machine zich herstellen. Volgens INSEE zou deze doorstart zich moeten vertalen in meer dan 500.000 netto banencreatie in 2021, veel meer dan de 300.000 die verloren gingen in 2020. Het is een onverwacht en contra-intuïtief gevolg van de crisis, maar het verklaart wel, aldus Julien. Pouget, afdelingshoofd bij INSEE Phenomena in INSEE, by Gunstige financiële voorwaarden bedrijven profiteren, ondersteund door steunmaatregelen.

Koopkracht vergroten

Dankzij hun volle schatkist rekruteren ze met eigen handen, niet zonder moeite, bovendien in een aantal sectoren die kampen met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Hierdoor heeft de loonwerkgelegenheid sinds het tweede kwartaal het niveau van voor de crisis overschreden.

READ  De zakelijke behoeften zijn nog steeds erg hoog

Dus ook al keren mensen die zijn verhuisd terug naar de arbeidsmarkt – bijvoorbeeld ouders die hun professionele activiteit zouden hebben stopgezet om de schoolsluitingen te compenseren – het werkloosheidspercentage zou aan het einde van het jaar moeten dalen tot 7,6%. Vergeleken met gemiddeld 8% in het tweede kwartaal. Dit is het laagste percentage sinds 2008, voordat de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten uitbrak. Tegelijkertijd is het nemen van werktijdverkorting een zeldzaamheid geworden en zou dat moeten gebeuren “verdwijnt bijna” einde van het jaar. De gedeeltelijke activiteit vertegenwoordigde in augustus slechts 0,8% van de gewerkte uren, tegenover 4,7% in het tweede kwartaal.

Het scheppen van banen, lagere werkloosheid en een terugkeer naar overuren: genoeg om de loonstrookjes en de koopkracht van gezinnen te voeden, wat een van de hoofdthema’s van de presidentiële campagne belooft te worden.

Je hebt 54,41% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.