Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Europa heeft het Covid-19-virus geleid tot een ongekende vermindering van de levensverwachting van zeventig jaar

In Europa heeft het Covid-19-virus geleid tot een ongekende vermindering van de levensverwachting van zeventig jaar

De Covid-19-pandemie heeft sinds de Tweede Wereldoorlog in West-Europa een ongekende daling van de levensverwachting veroorzaakt. In een studie gepubliceerd op maandag 17 oktober in het tijdschrift De aard van menselijk gedragIn deze studie analyseerden demografen van het Leverholm Centre for Population Sciences in Oxford (VK) en het Max Planck Institute for Demographic Research in Rostock (Duitsland) veranderingen in deze indicator tussen 2019 en 2021 in zevenentwintig Europese landen plus de Verenigde Staten en Chili.

Hoewel alle landen tijdens de pandemie een verlies aan levensverwachting ervoeren, was de trend het meest uitgesproken in Oost- en Centraal-Europa. Grootste druppels Het wordt waargenomen in Bulgarije, dat in totaal 3,5 jaar aan levensverwachting verliest over twee jaar, gevolgd door Polen, met 2,8 jaar. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan komen de Verenigde Staten op de derde plaats (2,4 jaar, volgens deze studie). Alleen Noorwegen kwam uit deze periode met een nettostijging tussen 2019 en 2021, met ongeveer twee extra maanden levensverwachting, een lichte winst die met name werd behaald door een eerdere vaccinatiecampagne en een efficiënter gezondheidssysteem.

“In feite zijn de verliezen in levensverwachting zelfs groter dan wat de auteurs van de studie aantonen, want zonder Covid-19 zou je verwachten dat de levensverwachting behoorlijk zou stijgen. Overal in 2020 en 2021.”Carlo Giovanni Camarda, onderzoeksdirecteur, bevestigt: Binnen het Nationaal Instituut voor Demografische Studies die niet hebben deelgenomen aan het onderzoek. Bovendien missen veel landen betrouwbare gegevens en kunnen ze niet in het onderzoek worden meegenomen, zoals Brazilië en Mexico. In 2020 geleden verliezen in levensverwachting [ces deux pays] Het overtrof het aantal dat in de Verenigde Staten is geregistreerd, dus het is waarschijnlijk dat het de gevolgen van sterfgevallen in 2021 bleef ondervinden, en mogelijk zelfs de 43 maanden van verlies overschrijdt die we voor Bulgarije schatten.”José Manuel Porto, van de Universiteit van Oxford, co-auteur van de studie, legt uit.

READ  Video. Deze voormalige Afghaanse minister is nu fietsbezorger in Duitsland

Sommige keren terug naar pre-pandemische niveaus

De levensverwachting is een momentopname van de huidige sterfteomstandigheden, als deze voortduurt zonder verbetering of verslechtering. Berekend op basis van alle sterfgevallen in een jaar en alle oorzaken samen; Het hangt dus niet af van de nauwkeurigheid van de registratie van sterfgevallen in verband met Covid-19, die mogelijk niet nauwkeurig zijn en per land verschillen. Het geeft zo een breder beeld van de impact van de epidemie op de sterfte en maakt vergelijkingen tussen landen en rampen uit het verleden mogelijk.

Je hebt nog 56,96% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.