Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In een gespannen geopolitieke context verlagen Fitch en Moody's de rating van Frankrijk niet

In een gespannen geopolitieke context verlagen Fitch en Moody's de rating van Frankrijk niet

Deze instanties zijn echter niet immuun voor belangenconflicten omdat zij hun betalingen ontvangen van schuldemittenten, wat vragen oproept over hun integriteit. Haar passiva, die vóór de financiële crisis door aanzienlijke verkeerde classificaties werden gekenmerkt, Hypotheek De financiële problemen waarmee Griekenland wordt geconfronteerd, hebben deze twijfels over zijn competentie versterkt.

De impact van deze classificaties is echter enorm. Het is een cruciale maatstaf voor het vermogen van een land om zijn schulden op de financiële markten terug te betalen. De beoordeelde criteria variëren van economische stabiliteit, bestuur en belastingbeleid, en beïnvloeden niet alleen de toegang tot de financiële markten, maar ook de minimumreserveverplichtingen van banken.

In deze context wordt Frankrijk al meer dan tien jaar beschermd door het schild dat wordt vertegenwoordigd door de Europese Centrale Bank en Mario Draghi's slogan 'wat er ook maar nodig is' op 26 juli 2012. Het was ook moeilijk voor te stellen dat de rating van Frankrijk door Fitch en Moody's zou worden verlaagd in een dergelijke geopolitieke context voor de NAVO.

In de media verwachtten velen afgelopen vrijdag dat de rating van Frankrijk zou verslechteren, waarbij vooral de CAC 40 zou worden bereikt. Ter herinnering: de enige keer dat een ratingbureau een echte schok op de markten veroorzaakte, was op 5 augustus 2011, toen Standard & Poor's de rating van de VS verlaagde, in een technisch klimaat dat tot een correctie leidde.

De uitdagingen waarmee de Franse begroting momenteel wordt geconfronteerd, zijn groot. De schulden bereikten een recordniveau en overschreden de grens van 3.100 miljard euro, een stijging van ongeveer 1.000 miljard euro tijdens het presidentschap van Macron/Le Maire, en de schuldquote overschrijdt de 111% in 2023. De Ridders van de Franse staatsbegroting, die sinds de pandemie zwaarlijvig is geworden, zijn onlangs verhoogd met de hulp die eind 2024 aan Oekraïne is toegewezen en die eind dit jaar 6,8 miljard euro waard zou moeten zijn. Naar verwachting worden de kosten van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voor de staat geschat op… Tussen de 3,3 en 5,2 miljard euro. Het tekort dat Percy in 2024 verwacht bedraagt ​​5,1% (tegenover 5,5% nu). Om dit doel te bereiken zal de regering 10 miljard euro aan extra belastinginkomsten moeten vinden, op straffe van EU-sancties (die kunnen variëren van 0,2% tot 0,5% van het bbp) en hogere schuldenlasten. Deze situatie benadrukt de uitdagingen waarmee Frankrijk wordt geconfronteerd bij het terugdringen van zijn begrotingstekort en het stabiliseren van zijn schulden, vooral in de context van toenemende economische en politieke druk op lokaal en internationaal niveau.

READ  Twee vliegtuigpassagiers vechten midden in de vlucht om een ​​stoel

Ondanks budgettaire uitdagingen profiteert Frankrijk nog steeds van de hoge rating, die de agentschappen rechtvaardigen vanwege de sterke binnenlandse consumptie, de lage inflatie, betrouwbare openbare instellingen, een sterk systeem voor overheidsfinanciering en de veerkracht van de economie bij crises. Een hoger dan verwacht overheidstekort en de moeilijkheid om op de overheidsuitgaven te bezuinigen worden echter vaak genoemd en beïnvloeden de beoordeling.

Heeft Frankrijk ratingbureaus garanties gegeven met betrekking tot toekomstige belastingverhogingen om een ​​verlaging van de rating te voorkomen?

Ongetwijfeld waren Fitch en Moody's hierover gerustgesteld, vooral vanwege de Franse belastinginnovatie. Maatregelen als het verhogen van diverse belastingen (zoals de OZB met 3,9% in 2024) of de liquidatie van de publieke vastgoedvoorraad (190 duizend panden), waarvan de waarde wordt geschat op zo’n 5 miljard euro, wijzen op deze mogelijkheid. Het feit dat de Fransen hun belastingen goed betalen past ook in deze vergelijking.

Maar het is belangrijk om een ​​bepaalde rode lijn, die dichtbij lijkt, niet te overschrijden als het gaat om de Franse belastingbetaler die verstikt wordt door inflatie en belastingdruk. Belastingen op pensioenen, opleidingsrekeningen (100 euro per rekening levert de staat 200 miljoen euro op), de verkoop van gebruikte boeken, de “konijnenbelasting” van 5 euro bij het missen van een doktersafspraak, en de nieuwe belasting die de belastingen op balkons verhoogt en tuinhuisjes.. Het kan provocerend zijn. Laten we niet vergeten dat politieke stabiliteit het belangrijkste classificatiecriterium is.

Beleggers en de regering van Macron wachten nu op 31 mei op de uitspraak van het derde, meest bekeken agentschap, negen dagen voor de Europese verkiezingen. Standard & Poor's beoordeelt Frankrijk momenteel op AA, gelijk aan Moody's Aa2, maar de vooruitzichten zijn negatief.

READ  “Na 13 jaar vriendelijke en trouwe dienst…”: meneer Bokora is woedend, verliest zijn geduld en spreekt zijn teleurstelling uit