Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In de Verenigde Staten een paradoxaal economisch herstel

In de Verenigde Staten een paradoxaal economisch herstel

Het zijn Jean K-Bleur en Jean K-Laughs. De Verenigde Staten keerden in het derde kwartaal terug naar groei, met een groei van het bruto binnenlands product met 2,6% op jaarbasis, volgens cijfers die op donderdag 27 oktober zijn gepubliceerd. Tegelijkertijd storten de techreuzen, de beroemde GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft) in op Wall Street en hebben sinds woensdagavond bijna $ 1.000 miljard (zoveel als euro’s) aan waarde vernietigd. De verklaring voor deze discrepantie: de groeicijfers hebben betrekking op het verleden, terwijl de reactie van de aandelenmarkt het gevolg is van de sombere voorspellingen van de techreuzen, die wijzen op een vertraging en zelfs een recessie.

Wat de eerdere groei betreft, profiteerde het land van een fantastisch derde kwartaal, na opeenvolgende dalingen in het eerste en tweede kwartaal (met 1,6% en vervolgens 0,6%). Minder dan twee weken voor de tussentijdse verkiezingen, die zeer moeilijk voor de Democraten beloven, legde president Joe Biden prompt een verklaring van tevredenheid af. Maandenlang beweren pessimisten dat de Amerikaanse economie in een recessie verkeert, en de Republikeinen in het Congres dringen aan op een vertraging. Maar vandaag hebben we meer bewijs dat ons economisch herstel doorzet.” De Democratische president verheugde zich, terwijl de werkloosheid op een historisch laag niveau (3,5%) en de inflatie zeer hoog (8,2%) blijft.

Het cijfer is beter dan verwacht, stelt iedereen tevreden omdat het misleidend is. Het stelt het Witte Huis in staat om te juichen en te benadrukken dat er in de eerste helft van het jaar geen recessie zal zijn – normaal gesproken beschouwen we een recessie wanneer het BBP twee opeenvolgende kwartalen daalt, wat het passeert, maar het Witte Huis en de Federal Reserve ( Fed) geloven van niet.Ook vanwege de uitstekende arbeidsprestaties. In feite is de groei grotendeels te verklaren door de goede prestatie van de externe balans, met een sterke stijging van de export van koolwaterstoffen.

READ  Zomerstakingen nemen toe bij goedkope bedrijven in Europa
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Slechte Amerikaanse inflatiecijfers, koude buien op Wall Street en Joe Biden

Daling van de onroerendgoedmarkt

Maar de consumptie, de belangrijkste motor van de economie, steeg met slechts 1,4 punten (een lichte daling van 1,2 punten voor goederen en een stijging van 2,8 punten voor diensten), terwijl de investeringen met 8,5% daalden. En dat is prima, want uit dit cijfer blijkt dat de economie begint af te koelen. Deze stap is nodig als de Fed de inflatie wil verslaan. Negeer het hoofdcijfer – de groeisnelheid vertraagtzei Michael Gaben, hoofdeconoom van de VS bij Bank of America. Er zijn geen vertragingen meer nodig om de economie in een recessie te duwen. »

Je hebt nog 45,67% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.