Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In de buurt van Marseille zal een telescoop ter grootte van de oude haven de lucht vanuit de afgrond onderzoeken

In de buurt van Marseille zal een telescoop ter grootte van de oude haven de lucht vanuit de afgrond onderzoeken

  • CNRS in Marseille zet een nieuwe onderzeeërbasis in op de bodem van de Middellandse Zee. De belangrijkste uitrusting is een gigantische neutrinodetector, zo groot als een oude haven.
  • “Neutrino’s zouden een sleutel kunnen zijn tot vele mysteries van het universum”, zegt Mathieu Perrin Therrien, CNRS Research Fellow en wetenschappelijk directeur van dit nieuwe instrument genaamd “KM3NeT.”
  • Deze diepe telescoop kan ons veel leren over de oerknal, maar ook over de diepzeebodem en de effecten van klimaatverandering.

Stel je voor dat de oude haven volloopt Marseille van honderd regels, elk ongeveer een hoogte Eiffeltoren. De hopeloze natuurkundige Pascal Cowell heeft de humor om te beschrijven wat nieuw is Laboratorium Onderzeeër Provence Méditerranée die hij runt. Die herbergt nu een nieuwe generatie gigantische telescoop op de bodem van de zee. Deze laatste is in staat om de meest mysterieuze van alle elementaire deeltjes te detecteren: neutrino’s.

“Elke seconde passeren miljarden van deze deeltjes die door de zon worden uitgestoten ons lichaam”, legt Mathieu Perrin Therrien uit, CNRS-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van dit nieuwe instrument genaamd “KM3NeT.” Deze deeltjes hebben geen of minimale interactie met materie, gelukkig voor aardbewoners dat we op een bepaalde manier zijn. Maar hun rol is essentieel om de oerknal te begrijpen. De onderzoeker vervolgt: “Neutrino’s zouden een sleutel kunnen zijn tot veel van de mysteries van het universum. Ten eerste omdat ze een essentiële rol spelen bij de explosie van sterren aan het einde van hun leven. Ten tweede omdat ze kunnen verklaren waarom het universum vandaag bestaat voornamelijk van materie, terwijl met de grote explosie Hij had energiek moeten blijven. »

READ  Piekhitte, plaatselijk 37 graden, 5 getroffen regio's: meerdere secties op oranje hittegolfalarm vanaf eerste vakantieweekend?

Op het einde, 2070 “oog” in de afgrond

Om deze uit de lucht komende neutrino’s te volgen, besloten de wetenschappers hun instrument onder te dompelen in de diepzeebodem. Zo zwart als de ruimte, de afgrond is de perfecte plek om het blauwachtige lichtspoor te observeren dat neutrino’s in het water achterlaten. Ze hebben ook glazen bollen ontwikkeld die de druk van de klif weerstaan ​​en een echte focus van de technieken zijn. “We dompelen geen camera’s onder, maar fotomultiplicatorbuizen”, legt Mathieu Perrin Therrien uit.

Marseille herbergt een van de controlekamers van de onderzeeërbasis, maar deze is 40 km uit de kust geïnstalleerd ToulonHet is ongeveer 2500 meter diep. Het bevat momenteel ongeveer vijftien regels en het doel is om binnen een paar jaar 115 regels te publiceren, of uiteindelijk 2070 “ogen”. Deze lijnen zijn verankerd in de grond en verticaal gehouden door een kopdrijver. “De bollen worden om de negen meter op deze ladderlijnen geïnstalleerd, en dit is op een diepte van 200 meter om zoveel mogelijk water te bewerken”, legt Vincent Bertin uit, een onderzoeker bij het National Centre for Scientific Research van het Marseille Centre for Particle Natuurkunde.

Aardbevingen, zeedieren en radioactiviteit

Daar, in deze gebouwen aan de voet van het Calanques National Park, bereidt het team optische modules (ballen) en lijnen voor die door middel van een slim ballensysteem onder water zullen worden ingezet. De afdaling in de afgrond duurt enkele uren. Een onderwaterrobot zou dan verantwoordelijk zijn voor de aansluiting op de 40 kilometer lange fotovoltaïsche kabel, nog een prestatie van de basis. Maakt real-time ophalen van gegevens mogelijk. “Het is alsof je een stopcontact en supersnel internet hebt op een diepte van 2500 meter, wat niet normaal is”, glimlacht Pascal Coel. Het idee van dit platform is dat het ook openstaat voor andere gebruikers. »

READ  De James Webb-telescoop onthult een verbluffend beeld van de Kartwell Wheel Galaxy

Dit is een basis CNRS Het wordt in feite gezamenlijk getest met de Universiteit van Aix-Marseille enIfremeerDe Giant Neutrino Telescope wordt ontwikkeld door een internationale samenwerking van 250 onderzoekers uit 17 landen. Het onderwaterlaboratorium controleert dus niet alleen op neutrino’s. Het zal ook waardevolle gegevens verzamelen over de verzuring van de oceaan, radioactiviteit onder water, monitoring van populaties walvisachtigen, bioluminescente dieren en zelfs seismische activiteit: een aardbeving in Mexico tot nu toe gemeten kan worden.