Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Algerije komt het probleem van het verkrijgen van Schengenvisa ten goede aan informele dienstverleners

In Algerije komt het probleem van het verkrijgen van Schengenvisa ten goede aan informele dienstverleners

‘Bel ’s avonds’, ‘Probeer het met Mozilla Firefox’, ‘Kies privé browsen’… Algerijnse Facebook-groepen staan ​​vol met advies om visumaanvragers voor Frankrijk aan een afspraak te helpen. Hoewel de diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Parijs na maanden van spanning zijn bekoeld, blijft het vinden van een geschikte plek op het platform van VFS Global, de onderaannemer van de Franse consulaire diensten, een uitdaging. De site is zo druk en de beschikbaarheid is zo beperkt dat veel kandidaten uiteindelijk hun bestanden opgeven of overdragen aan niet-officiële providers, in ruil voor geld.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De toenadering tussen Frankrijk en Algerije na de crisis

“Het is een echte mentale belasting, Asmaa, een 30-jarige uit Algerije, is getuige van het gezinsherenigingsproces. Twee weken lang draaide mijn leven uitsluitend om VFS Global. in het begin, Ik was categorisch: ik weigerde mensen te verrijken die profiteren van ons lijden. Maar de wanhoop was zo groot dat ik op zoek ging naar een contactpersoon voor de dienstverlener. »

Minimumloon voor inhuur

De activiteit van deze facilitators bloeit in Algerije. Hun rol: Wijden al hun tijd aan boekingsplatforms en foutondersteuning namens aanvragers. Een ondankbare taak waarvoor betaald moet worden. De prijsklasse varieert van 5.000 Algerijnse dinar tot 20.000 dinar (136 euro) per afspraak, wat overeenkomt met het Algerijnse minimumloon. Om het verschil te rechtvaardigen doen dienstverleners alsof ze tot in de late uurtjes op het perron aanwezig zijn, of bij een aanvraag hoort een hotelreservering en een vliegticket.

Volgens de gespecialiseerde SchengenvisuminformatiewebsiteDe Algerijnen zouden in 2022 31 miljoen euro uitgeven bij de consulaire diensten van de lidstaten van het Schengengebied, vooral Spanje en Frankrijk. Het lijdt geen twijfel dat deze cijfers een onderschatting zijn, aangezien de kosten stijgen.

READ  In de Verenigde Arabische Emiraten werden 84 gedetineerden opnieuw berecht op beschuldiging van terrorisme

Na twintig opeenvolgende dagen zonder een afspraak te kunnen maken op VFS Global, besloot Youssef*, een leidinggevende bij een farmaceutisch laboratorium, de dienstverlener 10.000 dinar te betalen. Dit bedrag komt ongeveer overeen met de kosten die nodig zijn om het visum zelf te verkrijgen. Maar de ingenieur aarzelde niet. “Ik vraag al sinds 2005 een langdurig visum aan en ik heb familie in Frankrijk die ik regelmatig bezoek, maar ik heb nog nooit zoveel geleden.”“, vertrouwen.

“We kijken de hele dag naar het platform.”

Terwijl sommige facilitators gereserveerd zijn en afhankelijk zijn van mond-tot-mondreclame om zichzelf voor te stellen, laten anderen duidelijk hun kleur zien. Dit is het geval voor een internetcafé in de beroemde wijk Belouizdad in Algiers. Vanmiddag staan ​​er zo’n tiental klanten aan het loket te wachten. “We boeken afspraken voor de VS, Canada en Groot-Brittannië, maar niet voor Frankrijk. “Door de schaarste aan speelautomaten zijn ze niet meer rendabel.”Faisal*, een van de medewerkers, legt uit.

Lees ook de analyse: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Het delicate evenwicht dat Frankrijk in de Maghreb-regio tot stand brengt

De dienstverlening is een bureaucratisch technologisch ambacht: “We houden het platform de hele dag in de gaten. Zodra de slots opengaan, bellen we klanten vanuit een vooraf gedefinieerde lijst. Ze moeten ons informeren met een OTP [One Time Password] Ze ontvangen het, maar als ze niet reageren als we ze bellen, gaan we door naar de volgende klant op de lijst.”“, beschrijft Faisal.

Voorheen gebruikten informele aanbieders hun eigen telefoonnummers om afspraken te krijgen en verkochten ze de slots vervolgens door. VFS Global hoopt dit fenomeen te stoppen door een OTP-code te introduceren, die rechtstreeks naar sollicitanten op hun mobiele telefoon wordt verzonden. Maar de operators hebben zich aangepast.

READ  Zes mensen werden gedood en zeven anderen raakten gewond na een aanrijding met een vrachtwagen

“Politiek beheer van openingen”

In Bertota, aan de zuidelijke rand van Algiers, brengt Nashida, die bij een reisbureau werkt, haar dagen ook door op de websites van VFS Global en BLS, de officiële aanbieders van Franse en Spaanse consulaire diensten. De 40-jarige Algerijn boekt afspraken voor 5.000 dinar per persoon. Een klein bedrijfje dat ze sinds 2019 doet, maar volgens haar minder winstgevend is.

veroordelen “Politiek beheer van benoemingsopeningen”Ze is ervan overtuigd dat de terugkerende diplomatieke crises tussen Algerije en Parijs de oorzaak van deze blokkade zijn. Hetzelfde geldt voor Spaanse visa: Algerije heeft het visum in 2022 opgeschort. “Verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking” Het werd twintig jaar geleden gesloten met Spanje, na de staatsgreep in de kwestie van de Westelijke Sahara, om dichter bij het Marokkaanse standpunt te komen. “En toen begonnen de afspraakmomenten beperkt te worden.”herinnert Nashida zich.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Tussen Marokko en Frankrijk de grootste teleurstelling

In 2021 kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin een verlaging van de visumverlening aan Algerijnen met 50% aan om het land aan te moedigen zijn onderdanen in een irreguliere situatie terug te nemen. In december 2022 maakte dezelfde manager bekend “Terug naar normaal” Bij het verstrekken van visa. Maar Hij wijst erop dat “vergaderingen steeds zeldzamer worden”. Nashida. Naar mijn mening is dit een manier om hetzelfde leveringspercentage te behouden. »

Videos

Le Monde Afrika op YouTube

Elke week video’s om het nieuws op het continent te begrijpen

READ  Na 24 dagen van protesten heeft de politie Ottawa . weer onder controle

een getuige

in maart, de wereld Er werd onthuld dat A “Evaluatietaak” Het Franse visumbeleid is uitbesteed aan Paul Hermelin, hoofd van digitale dienstengigant Capgemini. Volgens de missiebrief ondertekend door de ministers Catherine Colonna en Gérald Darmanin moet hij dat doen “Identificeer manieren om afspraken en verwerkingstijden te verbeteren.”. Project loopt nog.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Frankrijk-Algerije: de onderkant van de diplomatieke crisis