Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Ik wacht erop”: de president van Georgië vraagt ​​Emmanuel Macron om naar Tbilisi te komen

“Ik wacht erop”: de president van Georgië vraagt ​​Emmanuel Macron om naar Tbilisi te komen

De Georgische president Salome Zurabishvili, die zijn veto uitsprak over de controversiële wet op de ‘buitenlandse invloed’, vroeg de Franse president Emmanuel Macron zaterdag om naar Tbilisi te komen om ‘de Kaukasus (…) eindelijk van de Russische invloed te ontdoen’. “Laat ze komen!” vroeg ze, verwijzend naar de leiders van de Europese Unie.

Hij voegde eraan toe: “Emmanuel Macron heeft mij praktisch sinds mijn verkiezing in 2018 beloofd dat hij zal komen.” “Hij moet dit doen vóór het begin van de verkiezingscampagne (Georgische parlementsverkiezingen, noot van de redactie) in september”, zei de president, in openlijk conflict met de regering. In een interview met de krant La Tribune Dimanche.

Hij voegde eraan toe: “De afwezigheid van Frankrijk is een aberratie. Ik zeg dit in zeer duidelijke bewoordingen. Salome Zurabishvili, een voormalige Franse diplomaat, zei: “Ik heb president Macron geschreven en ik wacht op hem ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag van Georgië op 26 mei.” “Het is niet alleen Georgië dat op het spel staat. Het gaat er ook om de Kaukasus voor eens en voor altijd te bevrijden van de mentaliteit van het Sovjet-juk en de Russische invloed.”

De pro-Europese president maakte zaterdag bekend haar veto te hebben uitgesproken tegen deze tekst, wat leidde tot massaprotesten in dit Kaukasische land. Maar de regerende Georgian Dream-partij beweert genoeg stemmen in het parlement te hebben om hem in te halen. Critici van de wet, die dinsdag werd aangenomen, zien het als een poging om Georgië van Europa af te leiden en richting Rusland te slepen. De NAVO, de Europese Commissie en de Verenigde Naties hebben dit veroordeeld.

READ  Rusland voert hardhandig optreden tegen oorlogstegenstanders en media op tijdens de invasie van Oekraïne

“Nee” tegen de Russische wet

De tekst vereist dat elke niet-gouvernementele organisatie of mediakanaal die meer dan 20% van haar financiering uit het buitenland ontvangt, zichzelf registreert als een “organisatie die de belangen van een buitenlandse macht wil verwezenlijken” en onderworpen is aan administratieve controle. Niemand hier wil een confrontatie met Rusland aangaan. Dit is van groot belang voor de toekomst van Europa, inclusief een veilig Europa. Het staatshoofd merkte op dat dit de Zwarte Zee is, een transitzone voor energie en communicatie.

Een presidentieel veto “zal niets veranderen. Het is echter heel belangrijk. (…) In zekere zin ben ik de stem van deze gemeenschap die nee zegt tegen deze wet.”

Kandidaat voor lidmaatschap van de Europese Unie sinds 2013

Georgië, een voormalige Sovjetrepubliek, is sinds december 2023 officieel kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie en heeft ook de ambitie om lid te worden van de NAVO. Maar Salome Zurabishvili riep op tot kalmte. Ze benadrukte dat “niemand hier in de richting van instabiliteit wil evolueren.”

“De wet zal worden aangenomen (…).” We kunnen niet blijven doen alsof. Laten we er nota van nemen en doorgaan naar de volgende fase. “In een democratie moet de toekomst worden bepaald door de stembus.”