Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Idriss Deby, president van Tsjaad, stierf dit weekend aan verwondingen opgelopen “op het slagveld”

Hij bleef zichzelf voorstellen als “krijger”​ Hij stierf als een krijger. In een persbericht voorgelezen op Tsjaad TV kondigde legerwoordvoerder generaal Azim Bermandoua Aguna de dood aan van de Tsjadische president Idriss Deby Itno, die al dertig jaar aan de macht is, op dinsdag 20 april door verwondingen opgelopen tijdens gevechten in het weekend. Beroepssoldaat en rebellenstrijder, voordat hij de macht greep tijdens een staatsgreep in 1990, De man was 68 jaar oud Herkozen voor een zesde termijn

“De president van de republiek, het staatshoofd en de opperbevelhebber van de strijdkrachten, Idriss Deby Itno, haalde zijn laatste adem uit ter verdediging van de territoriale integriteit op het slagveld. Met diepe bitterheid kondigen we aan het Tsjadische volk de dood aan. van maarschalk van Tsjaad op dinsdag 20 april 2021. “, Verslagen persbericht.

Een militaire raad onder leiding van een van zijn zonen, Muhammad Idris Deby Itno, een 37-jarige viersterrengeneraal en commandant van de presidentiële garde, is verantwoordelijk voor zijn vervanging. “De raad kwam onmiddellijk bijeen en vaardigde het transitiehandvest uit.”Grote generaal Bermandoa Aguna toegevoegd.

Lees ook “Frankrijk steunt Tsjaad in de strijd tegen terrorisme, maar vergeet de aanwezigheid van Tsjadiërs.”

Intimidatie en vriendjespolitiek

De opperbevelhebber van het leger onder Habré, die in 2016 zal worden veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, heeft Déby in 1990 de dictator omvergeworpen, met zijn wapen in de hand. Bedankt voor het steunen van Frankrijk. Hij oefende onverdeelde macht uit. Dankzij het leger kon deze soldaat, die de Franse Oorlogsschool passeerde, zijn kracht bewijzen. Het staat voornamelijk onder toezicht van officieren van de etnische groep Zaghawa en wordt geleid door familieleden, en wordt beschouwd als een van de beste in de regio.

READ  Vladimir Poetin beschuldigt de Europese Unie ervan "een geopolitieke confrontatie aan te gaan" met Rusland

Aan de macht regeerde Idriss Déby gewillig“Intimidatie” En vriendjespolitiek, aldus de critici. Hij plaatste zijn familie of familieleden op sleutelposities in het leger, het staatsapparaat of de economie, en liet anderen lange tijd niet op hun posten achter. Zeventien premiers volgden elkaar op tussen 1991 en 2018, voordat de heer Déby deze positie afschafte om alle bevoegdheden van de uitvoerende macht te verwijderen.

Internationale ngo’s beschuldigen zijn regime regelmatig van schending van de mensenrechten. Dit was vooral het geval in de jaren negentig, toen de Republikeinse Garde en de politieke politie werden beschuldigd van massamoord.

Vertegenwoordiger van de oorlog in de Sahel

Een militaire raad onder leiding van een van zijn zonen, Muhammad Idris Deby Itno, een 37-jarige viersterrengeneraal en commandant van de presidentiële garde, is verantwoordelijk voor zijn vervanging.

In de afgelopen tijd zijn de methoden minder brutaal geweest. Maar als hij een aantal van zijn tegenstanders toestaat om zich relatief vrij uit te drukken, zal zijn apparaat er gewetensvol voor zorgen dat kritiek niet op straat wordt verspreid, door middel van gerichte arrestaties en het verbieden van alle politieke bijeenkomsten, zoals het geval was voor de presidentsverkiezingen op 11 april.

Slechts zes kandidaten, van de zestien die hun nominaties hadden ingediend, streden uiteindelijk tegen de heer Déby. Hij noemde ze politicologen en een deel van de oppositie “Bevestigd”​ De heer Déby, die afgelopen augustus werd gepromoveerd tot veldmaarschalk, werd herkozen met 79,32% van de stemmen, volgens tussentijdse resultaten die maandagavond door het National Electoral College werden aangekondigd.

Nadat hij ervoor had gezorgd dat hij de presidentsverkiezingen won, voerde maarschalk Idriss Deby vooral campagne op Vrede en veiligheid Wat volgens hem de architect is, in zijn land, maar ook in een gekwelde regio: Tsjaad, ingesloten tussen onder meer Libië, Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek, levert een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen jihadisten in de Sahel, door veteranen neer te halen naar Mali en soms Nigeria.

READ  In Australië roepen AUKUS-kernonderzeeërs vragen op - Bevrijding
Lees ook In Tsjaad, de herverkiezing, zonder verrassing, van een zesde termijn voor president Idriss Deby

Maandag zeiden ministers en hoge officieren dat het staatshoofd dit weekend op bezoek was Front oppositie van zijn leger tegen een colonne van rebellen. En het Tsjadische leger beweerde dat meer dan 300 mensen werden gedood in het rebellenkamp, ​​die een achtdaagse inval in het noorden van het land leidden. Om de situatie onder controle te houden, gaf het leger toe dat het vijf soldaten had verloren tijdens de gevechten. Het Front for Rotation and Accord in Tsjaad (FACT) lanceerde zijn offensief vanaf zijn achterbases in Libië op 11 april, de dag van de presidentsverkiezingen.

Van hun kant bevestigden de rebellen hun controle over Kanem, waar de gevechten plaatsvonden. Bovenal bevestigden ze in een persbericht dat de heer Déby gewond was geraakt, maar de informatie werd niet bevestigd door een officiële bron en de toegang tot de gevechtsgebieden werd geweigerd.

Lees ook In Tsjaad beweert het leger de colonne rebellen uit Libië te hebben “vernietigd”

De wereld met Agence France-Presse