Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ex-agent Derek Chauvin wordt schuldig bevonden aan de moord op George Floyd

Ex-agent Derek Chauvin wordt schuldig bevonden aan de moord op George Floyd

Geplaatst in:

Een jury heeft de voormalige politieagent Derek Chauvin dinsdag schuldig bevonden aan doodslag in de tweede en derde graad en moord met voorbedachten rade. De familieadvocaat van George Floyd ziet het als “een keerpunt in de geschiedenis”.

Amerika hield zijn adem in. De jury oordeelde: Voormalig Minneapolis-politieagent Derek Chauvin, 45, werd schuldig bevonden op dinsdag 20 april George Floyd werd vermoord, 40-jarige Afro-Amerikaan, in mei 2020 gearresteerd, samen met drie andere agenten, op basis van een kleine aanklacht. Hij werd veroordeeld voor alle drie de aanklachten die hij vertegenwoordigde.

Hoewel veroordelingen door de politie relatief zeldzaam zijn in de Verenigde Staten, vonden twaalf juryleden Derek Chauvin schuldig aan onbedoelde moord, waaronder “opzettelijk lichamelijk letsel” van George Floyd en “een daad van groot gevaar voor anderen” en de doodslag van Tijdens “opzettelijke nalatigheid”. .

Oordeel aankondiging

Meer dan negen minuten hield Derek Chauvin zijn knie op de nek van George Floyd, die op zijn buik lag met zijn handen op zijn rug gebonden. Zijn lijden, live gefilmd door voorbijgangers, schokte de wereld en leidde tot demonstraties van historische proporties tegen racisme en politiegeweld.

De verspreiding van de Nationale Garde

De handboeien om de politieagent werd onmiddellijk in hechtenis genomen. De aankondiging van het vonnis leidde tot een explosie in de rechtbank.

Rechter Peter Cahill zal het vonnis over een paar weken uitspreken. Het rechtssysteem in Minnesota voorziet in een gevangenisstraf van twaalf en een half jaar voor moord met voorbedachten rade bij de eerste veroordeling, zoals het geval is bij Derek Chauvin.

READ  Gewelddadige botsingen in de buurt van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad

Aanklagers kunnen echter een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar eisen tegen de 45-jarige voormalige politieagent als rechter Peter Cahill, die het proces leidt, “verzwarende omstandigheden” vindt. “Maar de kansen zijn erg laag, omdat hij geen strafblad heeft”, zei France 24-journalist Loik Bialat in een duplex in Minneapolis.

“Een grote opluchting”, nadat het vonnis in Minneapolis was aangekondigd

Toen het vonnis naderde, werden er rond de rechtbank van Minneapolis zwaarbeveiligde en nationale garde-troepen ingezet, waarbij veel bedrijven zich verschuilden uit angst voor rellen.

>> Lees ook: “Hoe het belang van zwarte levens het debat over compensatie voor nakomelingen van slaven nieuw leven inblaast

‘Een keerpunt in de geschiedenis’

De familieadvocaat van George Floyd Ben Cromb prees het oordeel van de jury. “Schuldig,” antwoordde hij, “gerechtigheid verkregen uit pijn werd uiteindelijk verleend aan de familie van George Floyd. Dit oordeel is een keerpunt in de geschiedenis.”

Dereks chauvinistische proces: Ben Cramp verwelkomt het vonnis


De jury bereikte uiteindelijk een akkoord met de Amerikaanse president Joe Biden. De laatste had net eerder op dinsdag geschat dat het bewijsmateriaal dat tijdens het proces werd aangedragen “overweldigend” was.

“Ik hoop dat het vonnis juist is. Naar mijn mening is het overweldigend. Ik zou niet zeggen dat de jury niet zou aftreden om te beraadslagen”, zei hij vanuit het Oval Office, eraan toevoegend dat de familie van George Floyd een “goede familie” was.

Met Agence France-Presse en Reuters