Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zijn maskers buitenshuis nodig?

Zijn maskers buitenshuis nodig?

Geplaatst op dinsdag 20 april 2021 om 07:40 uur.

Veel voetgangers of fietsers reizen met maskers door grote Amerikaanse steden, zelfs als ze niet bij elkaar zijn.

Sommige Amerikaanse staten, zoals Maine, blijven ook eisen dat maskers worden gedragen op wandelpaden en stranden.

Deskundigen debatteren over het nut van dergelijke maatregelen.

Het is veiliger om buiten te zijn

Wetenschappers hebben sinds het begin van de pandemie veel geleerd over Covid-19.

Ze weten nu dat oppervlakken geen grote rol spelen bij de overdracht van virussen en dat overmatige desinfectie een verspilling van tijd en middelen is.

Veel experts beschouwen de overdracht van de ziekte echter als vanuit de lucht. Het wordt voornamelijk verspreid door fijne deeltjes die een bepaalde tijd in de lucht blijven hangen, niet door druppeltjes van hoesten of niezen, die snel op de grond vallen.

Dit is de reden waarom buitenshuis zijn veiliger is dan binnenshuis, zegt Jose Luis Jimenez, een aërosolexpert en professor aan de Universiteit van Colorado in Boulder.

“Het is gevaarlijker om binnen te zijn omdat de muren, het plafond en de vloer de lucht vasthouden”, zei hij tegen AFP, vooral als de ventilatie slecht is. “De buitenkant is veel minder gevaarlijk omdat er meer lucht in beweging is” en de lucht die we inademen stijgt, vooral als het warm weer is. Coronavirus-maskers

Dit betekent niet dat er geen risico’s zijn, voegt hij eraan toe. Op dezelfde manier waarop iemand waarschijnlijk wat rook van de sigaret van een buurman inademt die buiten rookt, is het mogelijk om besmet te raken met Covid-19 als de persoon lange tijd in de buurt van een besmet persoon blijft, zelfs buiten.

READ  Frankrijk veroordeelt de publicatie door Rusland van berichten over Oekraïne - 11/182021 16:21 uur

Wat zijn de risico’s van infectie?

Er lopen inmiddels veel onderzoeken naar de gevaren van vervuiling in het buitenland. Afgelopen oktober publiceerden Chinese onderzoekers een onderzoek in het tijdschrift Indoor Air, waarin informatie werd verzameld over 7.324 gevallen, inclusief waar het virus naartoe was verhuisd.

Van de meer dan 7.000 gevallen hield er slechts één verband met overdracht vanuit het buitenland: een 27-jarige dorpsbewoner raakte in januari 2020 besmet na een gesprek in het buitenland met een besmette persoon, nabij Shangqiu, in de centrale provincie Henan.

Onlangs vroeg de Irish Times aan de Ierse gezondheidsautoriteiten hoeveel gevallen er in het buitenland waren van de 232.164 in het land op 24 maart 2021. De respons was 262, of slechts 0,1% van het totaal.

Deze schatting kan worden overschat, aangezien de autoriteiten vertrouwden op niet-geverifieerde informatie van externe activiteiten – zoals een baan in de bouw of sporten – maar sommige van de betrokken mensen hebben mogelijk ook deelgenomen aan de bijeenkomsten binnenin.

Donald Milton, een professor aan de Universiteit van Maryland en een pionier op het gebied van aerosolwetenschap, adviseert mensenmassa’s buiten te vermijden, vooral wanneer er geschreeuw of gezongen wordt zoals gepland bij een wedstrijd, concert of evenement, en als er geen wind is.

Maar hij vindt het niet nodig om de hele tijd buiten een masker te dragen.

“Als ik jog in mijn buurt, waar huizen minstens 10 meter van elkaar verwijderd zijn, en er zijn maar een paar mensen die hun honden uitlaten en kinderen die in de tuinen spelen, dan houd ik mijn masker in mijn zak”, zegt hij.

READ  Het Hooggerechtshof vernietigt de uitspraak die Donald Trump uit Colorado diskwalificeert

“Ik kan niet lang rennen met mijn masker op”, legt hij uit. Als ik stop met praten met mensen, kan ik het dragen. Als ik met vrienden loop, draag ik het. “

Het gepolitiseerde masker

Het dragen van een masker is een sterk gepolitiseerde kwestie geworden in de Verenigde Staten, waarbij conservatieven, onder Donald Trump, het zien als een belediging van hun individuele vrijheid.

Progressieve mensen nemen het virus over het algemeen serieuzer en zien het masker als een manier om in tijden van crisis solidariteit te tonen met hun buren.

Maar voor Amesh Adalja, een volksgezondheidsexpert aan de Johns Hopkins University, is het tijd om de vereiste voor buitenmaskers te schrappen en een meer genuanceerde en op wetenschap gebaseerde benadering te kiezen.

“Maskers zijn zo gepolitiseerd dat sommige mensen andere mensen aanklagen omdat ze hen te schande maken”, klaagt hij. “Ik denk dat het contraproductief is.”

“Wat we willen is dat mensen, vooral degenen die niet zijn ingeënt, een masker dragen wanneer ze binnen zijn en geen respect hebben voor sociale afstandelijkheid”, legt de expert uit.

Hij zegt dat de indruk wekken dat buiten zijn gevaarlijk is, ertoe kan leiden dat mensen binnenin samenkomen, wat nog erger is.

Sommige experts beweren dat het voordeel van het verplicht stellen van het dragen van het masker in het buitenland is dat het de boodschap aan het publiek vereenvoudigt, waartegen Amesh Adalja bezwaar maakt.

“Het enige resultaat is dat het publiek minder vertrouwen heeft in de gezondheidsautoriteiten”, zei hij, erop wijzend dat het publiek medische tijdschriften kan lezen en beseft dat het publieke discours verschilt van wetenschappelijke gegevens.

READ  Een nieuwe golf van meer dan 600 immigranten arriveert uit Algerije