Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hugo Clément belicht de excessen van het massatoerisme

Hugo Clément belicht de excessen van het massatoerisme

Het vijfsterrenhotel dat in de video wordt getoond, bevindt zich op het eiland Gili Trawangan, Indonesië. Metin Ozgur – Stock.adobe.com

In een videoclip die breed verspreid werd op sociale media verscheen de presentator van het programma Op het voorhoofd Het toont de saaie achter de schermen van een hotel in Indonesië, maar claimt milieuverantwoord te zijn. Een openluchtcontainer achter een idyllische omgeving.

Luxe lodges en een prachtig zwembad in de schaduw van kokospalmen, allemaal op steenworp afstand van het strand. De ideale ligging belooft de gasten van dit vijfsterrenhotel op het Indonesische eiland Gili Trawangan een onvergetelijk verblijf. Maar achter dit ansichtkaartdecor stapelen zich stapels afval op in de open lucht op een steenworp afstand van de kamers, waardoor zelfs dieren worden aangetrokken op zoek naar voedsel. Dat blijkt uit een video die journalist Hugo Kleiman zondag deelde en die in minder dan 24 uur bijna 2,5 miljoen keer werd bekeken.

Dit is de verborgen kant van het massatoerisme die we niet zien Op insta Of TikTok», zegt Hugo Clément in de twee minuten durende video die werd geproduceerd in de marge van het filmen van de volgende show van Op het voorhoofd Frankrijk 5. Voedselverpakkingen, huishoudelijk afval, bouwpuin…”En dit zijn alle hotelplaatsen direct in de natuur“, beschrijft wanneer de illegale stortplaats wordt ontdekt in de bocht van de achterdeur. Als de journalist de naam van het etablissement niet vermeldt, is er een aanwijzing om het te identificeren: een pantoffel met de naam Jambuluwuk, een vijfsterrenhotel dat een exemplaar aanbiedt -nachtverblijf aan 70 euro per nacht.

Beoordeeld als ‘Duurzaam reizen’ bij boeking

De beelden werden overtuigender omdat “Het hotel benadrukt op zijn website zijn milieuverantwoorde kant en prijst zijn afvalbeheer“, vervolgt Hugo Kleiman. Veel internetgebruikers wijzen er in de commentaren echter op dat dit probleem mondiaal is in Indonesië vanwege het flagrante gebrek aan infrastructuur voor afvalinzameling.

Bij het boeken biedt Jambuluwuk Oceano Gili Trawangan niveau 3 in de categorie ‘Duurzaam reizen’, het hoogste niveau van uitmuntendheid. “We moeten op onze hoede zijn voor deze badges die uitsluitend op advertenties zijn gebaseerd. Grote platforms zoals Booking voeren geen enkele verificatie uit en nemen geen criteria voor milieuverantwoordelijkheid op in hun beoordelingsnetwerk.“, waarschuwt Guillaume Joffre, mede-oprichter van GreenGo. In dit Franse en milieuverantwoorde alternatief voor Airbnb worden accommodaties beoordeeld aan de hand van een raster van 113 milieucriteria voordat ze worden geselecteerd.

Eerdere gasten kunnen het beste de realiteit van hun verblijf beschrijven en slechte praktijken veroordelen.

Guillaume Joffre, mede-oprichter van GreenGo

Booking begrijpt ook dat zij de badge ‘Duurzaam Reizen’ toekent op basis van de goede trouw van de verhuurders. “Deze organisatie heeft ons gevraagd om aanzienlijk te werken en te investeren in de richting van grotere duurzaamheid, door praktijken te implementeren die een positieve impact kunnen hebben op milieu- en sociaal vlak.», lezen we op het platform.

Dus hoe scheid je het kaf van het koren? Verwijs in de eerste plaats naar labels zoals het Europees Ecolabel, Green Key of Ecogîte, die vaak worden toegekend door externe organisaties. “Deze cijfers hebben echter beperkingen omdat ze een klein geografisch gebied bestrijken en aan zeer weinig instellingen worden toegekend.», waarschuwt Guillaume Joffre. Een andere oplossing is om online recensies op verschillende platforms te lezen: “De gemeenschap is de krachtigste hefboom en de video van Hugo Clément laat de impact zien die dit kan hebben. Klanten die in een hotel hebben verbleven, zijn beter in staat de realiteit van hun verblijf te beschrijven en slechte praktijken te veroordelen.

READ  Italië: zeven doden, waaronder familie, bij helikoptercrash