Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoeveel moet Amazon betalen om Franse films en series te financieren? Bedrag besproken

Hoeveel Franse films en series moet Amazon per jaar produceren? A priori werd deze kwestie eind juni per decreet geregeld: video-on-demand-platforms met abonnementen zoals de Prime Video-dienst zouden 20% van zijn omzet moeten toewijzen aan originele Europese inhoud, waarvan 85% Frans. Door de Europese richtlijn over audiovisuele mediadiensten 2018 te verplaatsen, brengt deze tekst nieuwkomers op de culturele uitzondering, volgens welke omroepen lokale creativiteit financieren … Het geval van Amazon-service levert echter een bijzonder probleem op: het wordt niet verkocht als een afzonderlijk abonnement , Net als Netflix wordt het gefactureerd tussen € 8,99 en € 17,99 per maand. Het is in feite geïntegreerd in Prime, een dienstenpakket dat ook, voor 5,99 € per maand of 49 € per jaar, snelle pakketbezorging, muziekservice, videogames, enz.

Lees ook Video on Demand: Amazon daagt Netflix over de hele wereld uit

Hoe worden de verplichtingen dan berekend? De Supreme Audiovisual Council (CSA) is verantwoordelijk voor het bepalen van hun bedrag in een overeenkomst die eind oktober met elk platform is ondertekend. Er zijn besprekingen gaande met Amazon, maar sommigen maken zich al zorgen over devaluatie. “Sinds het voorjaar weten we dat het grootste probleem met het verplaatsen van AVMS-routering in Frankrijk het niveau van toezeggingen van Prime Video is. Hun niveau kan niet volledig worden gekoppeld aan dat van concurrerende spelers, omdat het aanbod van Amazon voor consumenten niet ver verwijderd is van dat van Netflixen”, Thomas Anargyros, voorzitter van de Union of Audiovisual Productions Syndicate (USPA), meent.

Een minderheid van het eerste verkoopvolume

“De service van Amazon is van hoge kwaliteit en we zien niet in waarom deze zo veel minder gewaardeerd zou worden dan de diensten van ‘pure gamers’ wiens hoofdactiviteit video is, zoals Netflix. In servicepakketten zoals Prime is video zowel een gratis beloning en een communicatieproduct voor andere activiteiten,” Voegt Pascal Rogaard toe, directeur van de Society of Theatre Authors and Composers (SACD). De vraag van de bundel rijst ook voor AppleTV+, die samen met Apple Music, Apple Arcade en iCloud wordt verkocht voor 14,95 euro per maand, maar deze dienst is ook los verkrijgbaar voor 4,99 euro per maand en is minder geavanceerd.

READ  Jamie Foxx doorbreekt de muur van stilte en vertelt over zijn gezondheidsproblemen: "Ik leefde in de hel."

In het geval van Prime Video is het risico op de rekening tientallen miljoenen euro’s, of zelfs meer. Ter vergelijking: de minister van Cultuur, Roslyn Bachelot, schatte eind 2020 op France Inter dat Netflix zou moeten investeren 150 tot 200 miljoen euro per jaar.

Je hebt 52,42% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.