Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe weet je of AI ‘bewust’ is?

Hoe weet je of AI ‘bewust’ is?

Decodering – De verbazingwekkende vooruitgang van chatbots als ChatGPT heeft deze eeuwenoude vraag weer aan de oppervlakte gebracht. Deskundigen hebben veertien criteria geïdentificeerd om het bestaan ​​van een bepaald bewustzijnsniveau te bewijzen dat ‘fenomenaal’ wordt genoemd.

Denk aan de film 2001: Een ruimtereis en de boordcomputer, Hal 9000. In staat om het schip autonoom te beheren en met zijn passagiers te chatten, maakt de AI een duidelijke fout: hij rapporteert ten onrechte een defect aan een onderdeel. De twee passagiers maken zich zorgen over het mogelijke falen van de supercomputer en de reactie ervan als duidelijk wordt dat de verbinding moet worden verbroken. Hun angsten blijken terecht: Hal hoort het gesprek en zal proberen de bemanning uit te schakelen om hun voortbestaan ​​te behouden, omdat hij zichzelf essentieel acht voor het succes van de missie, wat zijn belangrijkste prioriteit is. Maar probeert Hal niet gewoon “zijn eigen hachje te redden”? Het is niet alleen de vraag of AI gevaarlijk kan worden of uit de hand kan lopen, maar ook of het zich bewust kan worden van zijn aanwezigheid en de meest ‘dierlijke’ eigenschappen kan ontwikkelen die je maar kunt bedenken…

Dit artikel is bedoeld voor abonnees. Je hebt nog 88% om te ontdekken.

Flash-uitverkoop -70%

De aanbieding is geldig tot 25 september. Zonder verplichting.

Al geabonneerd? Inloggen

READ  De remedie gevonden door Tourangeau Guillaume Brachet heeft de eerste tests doorstaan