Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Einde onderzoek naar veronderstelde overblijfselen van Montaigne “zonder absolute zekerheid”

Einde onderzoek naar veronderstelde overblijfselen van Montaigne “zonder absolute zekerheid”

De spanning zal nog een beetje toenemen. Zoeken om te lokaliseren De veronderstelde botten van Montaigne Gevonden in reserves Aquitanië-museum in Bordeaux Het is voorbij, maar “zonder absolute zekerheid”, merkte antropoloog Helen Revelas vrijdag op.

Na meer dan drie jaar onderzoek onder leiding van haar bevestigde ze met “80%” de geldigheid van de hypothese dat de stoffelijke resten inderdaad die zijn van de voormalige burgemeester van Bordeaux, die op 13 september 1592 op 59-jarige leeftijd stierf in de familie van het kasteel. (Saint-Michel-de-Montaigne in de Dordogne).

Op verzoek van zijn weduwe werden de stoffelijke resten van de filosoof in 1593 overgebracht naar de abdij van Vuyan in Bordeaux. Hij bleef daar tot de 19e eeuw, maar in 1870 brandde het klooster af en werden de begraven stoffelijke resten overgebracht naar de begraafplaats van Bordeaux, zegt Hélène Ontwaakt. .

Deskundigen onderzochten de botten

De verwoeste abdij maakt vervolgens plaats voor de Faculteit der Letteren, waar de herdenkingsarcofaag van de filosoof wordt tentoongesteld, en waar de veronderstelde kist van Montaigne werd vervoerd naar een speciaal gebouwde kluis in de kelder, en vervolgens in de vergetelheid raakte.

In 2018 heeft Laurent Vedrine, directeur van het Aquitaine Museum, dat de voormalige Faculteit der Letteren verving, Het werd bij toeval gevonden in de kelder van de museumreserves Het bevat een houten kist met daarop een metalen plaatje met de naam Michel de Montaigne, en een loden kist met daarin botten. Deze ontdekking leidt tot onderzoek door zo’n twintig experts van 2019 tot eind 2022, om te verifiëren dat ze inderdaad uit Montaigne komen.

READ  Overstromingen, droogtes, epidemieën... Wat kunnen we verwachten met de terugkeer van El Niño?

“Er is een reeks aanwijzingen, zoals botdatering en begrafenisverwerking (kist, mummificatie) die getuigen van een bepaalde sociale rang”, legt Helen Revillas uit. “De stoffelijke resten zijn eigenlijk een man van ouder dan 30 jaar. Het skelet vertoonde ook uitstekende mondhygiëne, wat in die tijd zeldzaam was, en één ontbrekende tand, die de filosoof in zijn geschriften vermeldde.”

Maar “sommige elementen zijn niet doorslaggevend genoeg”, zegt Helen Revillas, die bevestigt dat slechts “80%” van de hypothese juist is. Genealogisch onderzoek naar de mogelijke nakomelingen van Montaigne is niet succesvol geweest om DNA-sporen op de overblijfselen te vergelijken. Er wordt geen onderzoek meer gedaan naar haar- of oogkleur, vanwege het ontbreken van voldoende ‘betrouwbare’ persoonlijke foto’s, betreurt de deskundige.

De 3D-gezichtsreconstructie is niet meer sluitend: “De vorm van de oren en de schedel passen niet bij” het gezicht van de persoon die op de kist ligt, merkt ze op. Het mysterie blijft dus onopgelost, ‘maar dankzij het onderzoek hebben we meer te weten kunnen komen over de begrafenispraktijken van die tijd’, troost ze zichzelf.

De crypte van de veronderstelde tombe van Montaigne zal op Open Monumentendagen op zaterdag en zondag voor het publiek worden geopend.