Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat zijn de grenzen van kennis?

Wat zijn de grenzen van kennis?

De komst van de Galilese methode in de zeventiende eeuw stelde ons, met de hulp van Descartes, in staat onszelf als soevereine wezens te beschouwen.Abnormaal. Niet in de zin dat we tegen de natuur zouden zijn, waar we tegen de natuur zouden zijn, maar omdat we een andere essentie zouden delen: we zouden metafysisch zijn. Anderen. Deze breuk markeerde overigens een geheim maar cruciaal keerpunt, dat de rest van het verhaal zou bepalen. De wereld is losgeraakt: aan de ene kant is de natuur, het decor van ons bestaan, vol met beschikbare hulpbronnen, die alleen kunnen worden begrepen vanuit een fysisch-wiskundige invalshoek; Aan de andere kant keerde de mens terug naar zichzelf, naar het isolement van zijn geest en emoties.

Maar uiteindelijk kwamen we erachter dat deze scheiding niet zo duidelijk is als we dachten. Aan de ene kant reageert de natuur op onze acties daarop, en openbaart zich als poreus, niet oneindig en kwetsbaar: klimaat, afnemende leefruimte, instortende biodiversiteit, bodem-, water- en luchtvervuiling, ontbossing, alle indicatoren zijn aanwezig. Alarmerend en alle voorspellingen zijn alarmerend. Aan de andere kant beseffen we nu dat we met toenemende gretigheid eten van de aardse vruchten die het voortbrengt, en we weten nauwelijks hoe we deze slechte neiging kunnen stoppen. We zijn dus van mening dat dit precies de toekomst is die we verwachten Impliciet Onze acties kunnen radicaal anders uitpakken, en diep van binnen zijn we daar bang voor.

Sommige mensen geven de wetenschap de schuld van deze stand van zaken en doen alsof ze het verwarren met wat het mogelijk maakt: kortom, de geest van de wetenschap moet eruit worden gefilterd met als enig doel slecht gebruik te maken van de wereld. Maar kunnen we, door de wetenschappelijke vooruitgang achterwege te laten, de schade die is aangericht ongedaan maken? Zal de natuurkunde van Aristoteles ons helpen het klimaat te stabiliseren? Zullen we met de biologie van Plinius de Oudere de biodiversiteit behouden?

READ  Dit zijn de voedingsmiddelen die u moet vermijden om migraine te voorkomen

In plaats van het idee van rationaliteit los te laten, zou het ongetwijfeld beter zijn om het zo te hervormen dat het niet langer als voorwendsel voor allerlei vormen van overheersing kan dienen. Maar hoe doen we dat?

met Giuseppe Longo , Wiskundige, theoreticus, auteur De nachtmerrie van Prometheus, wetenschap en haar grenzen (Europese Unie, 2023).