Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe twee vliegtuigen bijna op elkaar botsten in Roissy door slip

20 juli 2020. 5:17 uur, op Roissy Airport. Een Boeing 717 van United Airlines, vertrekkend vanuit Newark, VS, met 61 passagiers aan boord, begint te landen op baan 09R. Hij zakte naar een afstand van 250 meter van de grond toen hij plotseling het gas opendraaide en weer op hoogte kwam. Een paar seconden eerder, beneden op de startbaan waar het zou landen, had de bemanning net een vliegtuig op de startbaan gezien dat op het punt stond op te stijgen. Dit verbazingwekkende verhaal, dat honderden passagiers had kunnen kosten, wordt verteld door het Bureau of Investigation and Analysis (BEA) dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar het ongeval. Hij vond de reden: de uitkijktoren.

BEA volgt, minuut na minuut, het ongeval in zijn rapport, werd maandag gepubliceerd. Van het opstijgen van een Boeing 717 tot een mislukte landing. Alles gebeurt in de laatste fase van de reis. Vanaf de verkeerstoren op de luchthaven communiceren luchtverkeersleiders met vliegtuigen en geven ze aanwijzingen over de baan om te gebruiken, op te stijgen en te landen. Als het de luchthaven nadert, maakt het vliegtuig verbinding met de toren. Daarna vertelt de console hem in het Engels wat hij moet doen. ‘Hey United 57,’ zei ze, voordat ze hem vertelde dat hij baan 09R moest inslaan. “Goed concept om 09R te landen”, bevestigt het cabinepersoneel. De controller vliegt niet.

Na een paar seconden maakte de console contact met een vliegtuig dat op het punt stond op te stijgen. Op de easyJet Airbus A380, die 149 passagiers aan boord had, beval ik hem in de rij te gaan staan ​​en te wachten op het opstijgen … op baan 09R. Dezelfde plek waar een Boeing 717 binnen een paar seconden zou moeten landen… De bemanning van de A380 kijkt naar rechts en dan naar links voordat ze zich inzetten: ze zien Newark Paris, maar ze denken dat ze gaan landen op baan 09L. Hij schakelde toen in en keek opnieuw in de richting van de Boeing waarvan ze beseften dat die recht op hen afkwam. Bij de toren waarschuwen ze: “Er is een landing van 09R.” Tegelijkertijd startte Boeing, die het vliegtuig op de grond zag, opnieuw op het gas, waardoor de tragedie werd vermeden.

READ  Hoe Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, de kost verdientقمة

Covid-19 de schuld geven?

wat is er gebeurd ? Kort voordat de landing van de Boeing 717 werd afgebroken, verzocht een Boeing 787 van Air France om te landen op baan 09R, langer dan baan 09L, vanwege een technisch probleem. Verander het optreden van de luchtverkeersleider. “Bezorgd over het anticiperen op verandering”, en ook verontrust door het instorten van een scherm, overweegt de luchtverkeersleider, die in 2008 op Roissy Airport begon, “09 voor” te zeggen toen ze haar instructies aan Boeing gaf, maar zegt eigenlijk “09R .”

De luchtverkeersleider is sinds 2008 gestationeerd op Roissy, schreef het Civil Aviation Bureau in zijn onderzoek. Ze was die dag om 04.30 uur aan haar dienst begonnen, minder dan een uur voor het ongeval. Aan de onderzoekers, schrijft het BEA, verklaarde de waarnemer het incident met name door het “gebrek aan oefening veroorzaakt door de gezondheidssituatie die verband houdt met de Covid-19-pandemie, waardoor de automatisering die nodig is voor zijn werk verminderde.”

“Uitglijden is een bug die inherent is aan het huidige systeem waarin mensen een grote plaats innemen, vanwege de afwisseling tussen de rechter (links) en linker (rechter) rijstroken”, merkt CLS op tegen BEA. Luchtvaartnavigatiedienst op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Dit type ongeval is niet ongewoon: volgens een studie van Eurocontrol worden 1.4 verbale en operationele verwarringsgebeurtenissen geregistreerd voor 10.000 vluchten.