Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe de Russische oligarch die eigenaar is van de Travel Giant TUI aan sancties ontsnapt

Alexey Mordashov heeft een eenvoudige maar effectieve manier gevonden om indirect het eigendom van de Duitse touroperator te behouden. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart.

Zoals we weten, staat de Russische oligarchie in de frontlinie van de sancties die zijn opgelegd door Europa en de Verenigde Staten na de Russische invasie van Oekraïne. Maar sommige van deze miljardairs zijn niet van plan de controle over hun vermogen te verliezen.

Alexei Mordashov, een van de rijkste mannen in Rusland ($30 miljard fortuin), staat dicht bij Vladimir Poetin en is toevallig de grootste aandeelhouder van de reisorganisatie TUI Group (die beweert de eerste ter wereld te zijn) en gebruikte dus een oude methode die duidelijk nog steeds van kracht.

Begin maart besloot hij terug te treden uit de raad van commissarissen van de TUI Group. Vervolgens verkocht hij 25,8% van zijn aandelen die eigendom waren van zijn Cypriotische bedrijf Unifirm (van een totaal van 34%) aan een schimmig bedrijf gevestigd in het belastingparadijs van de Britse Maagdeneilanden, genaamd Ondero Limited. Het is onmogelijk om te weten wie er achter dit bedrijf schuilging voordat TUI Group zelf de sluier oplichtte.

Van een badmeester tot een stressvol persoon

Marina Mordashov, de huidige echtgenote van de miljardair, is de nummer één aandeelhouder van Ondero die tegelijkertijd de nummer één aandeelhouder van TUI werd. Deze manoeuvre werd vergemakkelijkt door het feit dat de vrouwen van Russische miljardairs niet altijd automatisch worden getroffen door westerse sancties, die de oligarchen ervan weerhouden hun aandelen door te verkopen.

Het nogal ruige manoeuvreren is duidelijk in beweging in Duitsland, het land van TUI’s oorsprong. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken besloten om een ​​”onderzoek op grond van de Foreign Trade and Payments Act tegen Ondero Limited” te starten, kondigde de touroperator aan.

READ  Vulkaanuitbarsting op La Palma - Piramide van 50 meter magma in de oceaan, geweldige foto's van de vulkaan op woensdag

Voldoende om de tijd van dergelijk onderzoek en de uitgevoerde transactie en de uit te oefenen stemrechten te bevriezen.

Maar zo eenvoudig is het niet. In 2020 profiteerde TUI Group van verschillende steun van de Duitse staat, maar ook van enorme investeringen van Alexei Mordachov om de groep te herkapitaliseren om zo een faillissement te voorkomen midden in de Covid-crisis.

Meer dan 1 miljard euro werd door de oligarch aan de kom geleverd (van een totaal van 3 miljard), waardoor hij de status van redder van TUI in Duitsland kreeg. Voordat we verder gaan met het stressvolle karakter…

Oliver Schechbortich BFM Bedrijfsjournalist