Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe bouw je een enorm (en perfect) zandkasteel met wetenschap

Tenzij je een fan bent lezing Of watersporten, bouwen
Zandkasteel Het is nog steeds een “must” voor strandvakanties. Maar hoe maak je je kasteel even majestueus als duurzaam? Gelukkig is er een wetenschappelijke formule die je kan helpen.

Zandkastelen bouwen blijft een van de favoriete activiteiten van kinderen op het strand © Ben_Kerckx / Pixabay

Het begon allemaal in 2004, toen een touroperator mijn team vroeg om onderzoek te doen. zoveel als sediment wereld, d.w.z. een specialist in rotsafzettingen achtergelaten door water, wind en gletsjers, begon na te denken over welk soort strand het meest geschikt zou zijn voor het bouwen van zandkastelen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het zand van de 10 meest populaire stranden in Groot-Brittannië (op dat moment) te vergelijken. Hoewel je in feite op elk strand kastelen kunt bouwen,
Torquay Het stond op de eerste plaats in mijn ranglijst, met zijn schitterende rode zand, op de voet gevolgd door
Bridlington, Terwijl
BournemouthEn
Great Yarmouth En
Tenby Hij vocht voor de derde plaats. Onderaan de ranglijst vonden we een bereik
Het spoor.

Maar als je eenmaal een strand hebt gekozen, moet je nog steeds de perfecte locatie vinden. Deze vraag gaat meer over individuele voorkeuren: sommigen vestigen zich liever niet ver van de parkeerplaats, zodat ze naar buiten kunnen als het regent, terwijl anderen liever in de buurt van een coffeeshop zitten. Weer anderen kiezen voor een afgelegen hoekje, misschien beter beschermd tegen de wind door een natuurlijk uitsteeksel.

Haven van Torquay (Engeland) © Averoxus/Wikipedia, CC BY-SA (via The Conversation)

Als je een echt fort wilt bouwen, is het beter als je gebouw staat. En daar heb je hard zand voor nodig! De sterkte van zand is afhankelijk van twee factoren: Korrelkenmerken waaruit het bestaat en het water waardoor ze aan elkaar kunnen binden. Hoe groter de hoek van de korrels, hoe beter sommige ervan zullen zijn. Echter, hoe meer elementen de zandkorrels vasthouden, hoe gladder ze worden. Dit is de reden waarom de microscopische delen van
schelpen Het is een goede keuze voor het bouwen van kastelen. Ten slotte, hoe fijner de korrel, hoe beter het water vasthoudt. En de kwestie van water is cruciaal voor de kwestie!

READ  Jupiter werd op 14 september geraakt door een onbekend object

De grootte en vorm van de emmer zijn belangrijk bij het bouwen van een zandkasteel © Suju-Foto / Pixabay

Als het zand te veel water bevat, zal je kasteel vallen, en als er te weinig is, zal het instorten. Je moet dus de juiste verhoudingen vinden, zodat je kasteel lang en recht staat. Het hangt allemaal af van de oppervlaktespanning van het water, of ” gewrichtskraakbeen » Dit fenomeen maakt het moeilijk om een ​​glas water dat op een nat en glad oppervlak is geplaatst, te verplaatsen.

magische formule

Onze ervaring heeft ons in staat gesteld te bewijzen dat je voor elke 8 emmers droog zand 1 emmer water nodig hebt om een ​​ideaal zandkasteel te bouwen. Of als je wilt, hier is de magische formule: Water = 0,125 x zand. Maar als je geen wetenschappelijk materiaal hebt, geen paniek! Zoek gewoon een locatie in de zandstrook tussen de vloedlijn – gemakkelijk te herkennen dankzij een set vanalgen En zeeafval – en de eblijn. Houd er echter rekening mee dat dit gebied overdag beweegt, afhankelijk van de getijden.

Hoogwaterlijn © Wikipedia, CC BY-SA (via The Conversation)

De volgende tip betreft de kwaliteit van de gereedschappen. In mijn ervaring is er een directe relatie tussen de leeftijd van de constructie en de grootte van de graafmachine en de snelheid waarmee de verveling begint. Volwassenen vinden de kleinere graafmachines erg frustrerend en de kinderen gebruiken de grotere graafmachines graag, maar vinden ze moeilijk te hanteren. Zodat de teamsfeer harmonieus blijft, dus plan een breed scala aan tools. De grootte en vorm van de emmer is ook belangrijk. Geef de voorkeur aan eenvoudige, ronde emmers boven kasteelvormige emmers met hangende torens. Met de ronde emmer kun je veel trucs en details maken om het monument van je dromen te bereiken, door je verbeeldingskracht te activeren.

READ  Heeft het zwarte gat van de M87 * vreemde "elektrische ladingen"?

En terwijl je aan het bouwen bent, blijf aan het verhaal denken, niet alleen aan het sprookje van het kasteel en zijn team sprookjes Oud, maar ook het waargebeurde verhaal van het zand waar je mee te maken hebt. Elke korrel is eigenlijk een stuk rots dat een lange geschiedenis van uitgestorven bergen, oude rivieren, moerassen en aangetaste zeeën inkapselt.
dinosaurussenKlimaten, gebeurtenissen uit het verleden: veel elementen die het verhaal van onze planeet vertellen.

Tot slot nog iets over de grootte van het kasteel. Je kunt natuurlijk tevreden zijn met een bescheiden kasteel, met prachtige torens, wallen en slotgrachten, maar de kastelen die het verschil maken op het strand en het meest succesvol zijn, zijn ook het meest imposant. Denk groter! Kiezelstenen, schelpen, drijfhout en veren kunnen je werk versieren. En laten we eerlijk zijn: het zandkasteel is gemaakt om indruk te maken. En ook al is er weinig Wetenschappen Vergeet niet om achter het perfecte kasteel plezier te hebben bij het bouwen ervan.

Deze studie is geschreven door Matthew Robert Bennett, hoogleraar milieu- en geografische wetenschappen aan de Bournemouth University (Engeland).
Het originele artikel is vertaald uit het Engels en gepubliceerd op de website van
Gesprek.