Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hij verscheurde de koran bij een extreemrechts protest in Den Haag

Hij verscheurde de koran bij een extreemrechts protest in Den Haag

Een kopie van De Koran Ze werd vrijdag in Nederland overreden en aan stukken gescheurd tijdens een extreemrechtse demonstratie buiten de Turkse ambassade in Den Haag, wat tientallen demonstranten van de oppositie boos maakte. De Nederlandse autoriteiten hadden deze actie eerder veroordeeld en ervoor gezorgd dat er geen juridische middelen beschikbaar waren om het te verbieden.

Edwin Wagensfeld, hoofd van de Nederlandse tak van de extreemrechtse beweging pegida, springend op het werk dat als het meest heilige in de islam wordt beschouwd en dat hij vervolgens uit elkaar scheurde, vonden de correspondenten van de AFP. Vergezeld door twee mensen droeg de man een T-shirt met de woorden ” Islam Niet beter dan het nazisme.

De politie had de straat naar het centrum van Den Haag, waar de ambassade is gevestigd, afgesloten Turks, Op een vijftigtal tegenbetogers vielen ze aan de andere kant van het kanaal samen met de vertegenwoordiging van Ankara in Nederland. Toen Wagensveld de pagina’s verscheurde, gooiden enkele van deze vijandige demonstranten stenen in zijn richting. Nadat ze Wagensfeld hadden verlaten, scandeerden de tegendemonstranten “Allahu Akbar” en probeerden ze hem in te halen voordat ze werden tegengehouden door ongeveer twintig politieagenten, gewapend met stokken en schilden.

“primitief en zielig”

Het Nederlandse persbureau ANP citeerde de minister van Justitie, Dylan Yelgeus, die vrijdagochtend zei dat hij het vernielen of verbranden van een boek als “primitief en zielig” had beschreven. Maar, voegde ze eraan toe: “Het mag in ons land, die vrijheid heb je.” Volgens Yelguz is een mogelijke terroristische aanslag als vergelding voor de vernietiging van de Koran een dreiging waarmee rekening moet worden gehouden.

READ  Surfstrand in Sydney

“De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor een respectabele en inclusieve stad en distantieert zich van gedrag dat daar niet aan bijdraagt”, zegt burgemeester Jan van Zaanen van Den Haag vrijdagochtend in een verklaring aan AFP. De wet staat het niet toe het evenement te verbieden. De leider van de extreemrechtse PVV-partij, Geert Wilders, sprak op X (voorheen Twitter) zijn steun uit voor het werk van Pegida.

Eind januari werd Wagensfeld gefotografeerd terwijl hij eenzelfde soort demonstratie leidde, voor het Nederlandse parlement. Eind juli staken twee mannen een exemplaar van de Koran in brand voor het parlement in Stockholm. Dit jaar zijn vergelijkbare maatregelen genomen Denemarken. Deze incidenten veroorzaakten veroordeling en onrust in veel moslimlanden. Als reactie hierop heeft Zweden donderdag besloten het terreuralarmniveau te verhogen.