Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hij installeert illegaal een wifi-stoorzender, en de hele buurt verandert in een witte zone!

ANFR vertelt over de bevinding van haar laatste onderzoek naar storing op mobiele netwerken. Afgelopen zomer werd er meerdere keren contact opgenomen met het bureau na meldingen van storingen door twee operators in hetzelfde gebied van de Puy du Dome. Sinds enkele maanden zijn de regio Clermont-Ferrand en verschillende aangrenzende gemeenten veranderd in witte gebieden.

Mobiele klanten in de regio kunnen geen verbinding meer maken met een netwerk. Al snel vermoedde ANFR de – illegale – installatie van een wave scrambler. Zoals de autoriteit meldt: “Dus bleef het om de bron van de interferentie precies te lokaliseren – wat in deze stad met meer dan 140.000 inwoners verwant was aan het zoeken naar een speld in een hooiberg!”. Om de oorzaak van het probleem te achterhalen, heeft ANFR het gebied doorgesneden met een speciaal voertuig uitgerust met een richtingzoeker.

ANFR vertelt hoe het een illegale surfstoorzender en zijn eigenaar vond

Ter plaatse aangekomen liepen de agenten tegen een probleem aan. De richtingzoeker kan de bron van de interferentie niet nauwkeurig bepalen. Het gebied van Clermont-Ferrand waarin ze zich bevonden, heeft echter veel pubs met tientallen huizen. Dus gaan ze verder met een reeks metingen waarmee ze de eerste waarneming konden doen.

Het problematische apparaat was al een storingsapparaat dat mobiele telefoonnetwerken kon storen. Na veel gangen, en door de metingen te optimaliseren, komen ze uiteindelijk uit bij het gebouw waarin het appartement van de manager zich bevindt. Vanwege het effect van de jamming en het illegale karakter ervan hebben de cliënten vervolgens de hulp van de officier van justitie ingeroepen, waardoor een politieactie kon worden georganiseerd.

READ  Wereldwijde minimumbelasting, een prioriteit van de Groep van Zeven geïndustrialiseerde landen in Londen

“We parkeren te ver en eindigen te voet. Het gebouw is een bar van 9 verdiepingen met trappen. We lopen de verdiepingen met de politieagenten en lokaliseren het appartement, de richtantenne in de hand, hoewel er nog enige onzekerheid is”, legt een ANFR-agent uit.

En om even verder te gaan: “Een politieagent klopt op de deur, een dame doet open … BRI neemt het appartement over, alles gaat heel snel. Nadat we de bewoners hebben gecontroleerd, gaan we het gebouw binnen en zoeken we naar de stoorzender. Dit is een meerbandige stoorzender, geïnstalleerd in de la van het tv-meubel. We trekken meteen de stekker uit het stopcontact en verzegelen het OPJ”

U kunt de respectieve stoorzender in de onderstaande afbeelding zien:

© AFR

Omdat de eigenaar van het vliegtuig niet aanwezig was op het moment van de huiszoeking, kreeg hij een dagvaarding en moest hij de aanwezigheid van deze stof uitleggen. In Frankrijk is het ten strengste verboden om dit type apparaat te bezitten of te gebruiken. Elke overtreding wordt bestraft met straffen tot 6 maanden gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro.

Voor zijn proces moest de persoon in kwestie ook een belasting van 450 euro betalen voor “ANFR-interventiekosten”. Sindsdien heeft hij zijn versie van de feiten gegeven, maar die laatste heeft de NNA niet echt overtuigd. Die laatste stelt eigenlijk dat hij gewoon wilde voorkomen dat zijn buren in zijn appartement naar de box zouden bellen…

Dit is geen erg betrouwbare reden, aangezien zijn hardware ook door de interferentie zou moeten worden beïnvloed en dus geen verbinding zou moeten kunnen maken met zijn internetbox als het apparaat aan stond.