Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Witte Huis vreest een economische catastrofe in de Verenigde Staten als de wanbetaling voortduurt

Het Witte Huis vreest een economische catastrofe in de Verenigde Staten als de wanbetaling voortduurt

De economische adviseurs van president Joe Biden schatten dat als ’s werelds leidende macht permanent stopt met het halen van zijn fiscale deadlines, hij deze zomer meer dan 8 miljoen banen zou kunnen verliezen en het bbp met 6% zou kunnen dalen.

Het Witte Huis, volledig in conflict met de Republikeinse oppositie over de staatsschuld, voorspelde woensdag een economische ramp in de Verenigde Staten in een langdurige inzinking. Zo dalen de beurzen in het derde kwartaal met 45%, terwijl miljoenen banen verloren gaan en BIP met 6% daalt.

Deze adviseurs, bijeengebracht in de Council of Economic Advisers van het Witte Huis, zorgen ervoor dat de Amerikaanse economie, ook al hapert het even, hogere werkloosheid en een kleinere recessie zal meemaken.

De Amerikaanse CEO zet dit rampscenario in terwijl Joe Biden de druk op het conservatieve kamp op de staatsschuld probeert op te voeren.

Een duel tussen Democraten en Republikeinen

De 80-jarige Democraat zegt dat de Republikeinen, die één huis van het Congres controleren, snel en onvoorwaardelijk met de Democraten moeten stemmen om de maximaal toegestane staatsschuld te verhogen.

Hij stelde voor om op 9 mei een bijeenkomst te houden van de belangrijkste congresleiders die de twee grote partijen vertegenwoordigen. De oppositie roept in ruil voor deze stemming op tot bezuinigingen op de overheidsuitgaven.

De kwestie van het verhogen van het schuldenplafond, een unieke Amerikaanse eis, werd lange tijd beschouwd als een parlementaire formaliteit, maar begon uit te draaien op een politieke confrontatie toen Barack Obama president werd.

De federale regering bereikte dat beroemde plafond van $ 31.000 miljard medio januari, maar heeft de situatie tot nu toe weten te beheersen met boekhoudkundige manoeuvres.

READ  Loekasjenko mist een nationale ceremonie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwde echter dat als de stemming in het Congres mislukt, de regering vanaf 1 juni gedwongen kan worden om aanzienlijk te bezuinigen op sommige sociale uitgaven.

Alvorens in een mogelijk ongekende staatsschuldsituatie terecht te komen, waardoor Amerika bepaalde fiscale deadlines niet zou kunnen halen.

De belangrijkste artikelen