Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het vertrek van Lionel Messi bij Paris Saint-Germain had een beperkte economische impact op het Franse voetbal

Het vertrek van Lionel Messi bij Paris Saint-Germain had een beperkte economische impact op het Franse voetbal

Het verlies van een van de beste spelers uit de geschiedenis is een klap voor het Franse kampioenschap, maar de economische gevolgen zullen volgens veel specialisten zwak zijn.

Een juweel uit een vrije trap tegen Lille, een set assists in het Saint-Etienne-park vorig seizoen … Als de geniale flitsen Lionel Messi ontbraken in de Ligue 1-scène, de economische gevolgen van het vertrek van de Argentijn, Christophe Galtier, coach van Paris Saint-Germain, maakte donderdag 1 juni bekend dat, officieel aangekondigd door de club op zaterdag 3 juni, weinig effect zal hebben. Ook niet over de financiën van zijn inmiddels voormalige club, Paris Saint-Germain. Ook niet over de financiën van het toernooi. Het enige dat overblijft is een verminderde onderhandelingspositie voor televisierechten op internationale markten.

Vóór deze twee gemengde seizoenen op sportief vlak in de hoofdstad, zou de ster der planeten in de zomer van 2021 met veel tamtam zijn aangekomen. Zijn aankomst leidde tot jubelscènes op de luchthaven Le Bourget, in het Parc des Princes of zelfs in officieel Paris Saint Germain. Winkels waar golven fans het jasje van hun nieuwe nummer 30 uitrukten. “Dit is absoluut de beste shirtlancering in termen van verkoop met een toename van de vraag met ten minste 30-40%. Als we meer kunnen produceren, zullen we nog steeds verkopen.” Meer”, kondigde PSG-directeur sponsoring Mark Armstrong aan. op Goal.com in december 2021.

Fans van Paris Saint-Germain voor de officiële winkel van de club op de Champs-Elysees, de dag nadat de ondertekening van Lionel Messi op 11 augustus 2021 was aangekondigd (BERTRAND GUAY / AFP)

Als het vertrek van Messi op korte termijn gevolgen zal hebben voor de commerciële inkomsten van de club, zullen de Parijzenaars de klappen zonder problemen opvangen, aldus Luc Arrodel, sporteconoom. “We hadden het over meer dan een miljoen Messi-shirts die gezamenlijk zijn verkocht tijdens zijn eerste seizoen bij PSG, maar je moet weten dat de club slechts tussen de 8 en 15% van de verkoopprijs van elk shirt ontvangt, dus dit blijft erg klein.

Scriptie ondersteund door Magali Tézenas du Montcel, directeur-generaal van de Sporsora Association. “Bij een voetbalclub hangt het budget vooral af van de inkomsten van sponsoren. Merchandising is een andere pijler, maar nog minder belangrijk.”, legt een sportmarketingspecialist uit. volgens De nieuwste cijfers gepubliceerd in de rapporten van de National Directorate of Administrative Oversight (DNCG) van de universiteit.De transactie vertegenwoordigt iets minder dan 100 miljoen van de omzet van PSG van € 670 miljoen. Hoe zit het dan met de zorg? “De regel is simpel” Volgens Luke Arundell.

“De commerciële inkomsten zijn afhankelijk van de zichtbaarheid van de club. Met andere woorden: hoe zichtbaarder je bent, hoe meer je kunt onderhandelen over je inkomsten. De komst van Cristiano Ronaldo heeft Juventus specifiek in staat gesteld om hun contracten met Adidas op te waarderen.”

Luke Arundell, wiskundige econoom

In franceinfo: sport

Met meer dan 460 miljoen volgers op Instagram is ‘Leo’ Messi een belangrijk verkoopargument geweest voor PSG, dat er slechts 70 miljoen heeft. Tijdens de eerste week van de Wereldkampioen Club 2022 kreeg het Parijse account 24% meer volgers. “Er moet een impact zijn voor de clubRechter Magali Tézenas du Montcel. PSG is echter een sterk merk geworden, Messi al voor. Ze zijn gevrijwaard van een hoop teleurstellingen met sponsors.”

TV-rechten in het buitenland, het enige echte probleem voor de Serie A

Wat betreft het Franse kampioenschap, het beroemde “Messi-effect” waar hij op had gehoopt, zou nooit gebeuren. Wat de kaartverkoop betreft, is de bezettingsgraad in de stadions van Frankrijk iets veranderd, van 92% bij PSG-recepties tijdens het seizoen 2019-2020 (het laatste “normale” seizoen vóór de pandemie waarin Messi niet in de Ligue 1 zat) naar 93,5%. % in 2022 -2023 volgens de opkomst aangekondigd door de League of Professional Football (LFP). Het bewijs dat reizen naar Parijs al een publiekstrekker waren voordat hij bij Polga tekende.

“De enige echte impact die het vertrek van Messi zou kunnen hebben, heeft te maken met internationale televisierechten. De timing is niet erg goed, aangezien daarover in het najaar van 2023 opnieuw zal worden onderhandeld.”

Magali Tézenas du Montcel, gespecialiseerd in sportmarketing

In franceinfo: sport

Momenteel levert het volledige contract van beIN Sports voor de periode 2018-2024 – dat afliep op een moment dat het ondenkbaar leek dat de zevenvoudig Ballon d’Or Barcelona zou verlaten – € 80 miljoen per jaar op voor de competitie. Heel weinig om de budgetten van andere Franse clubs aanzienlijk te verhogen.

Internationaal blijven we het vijfde EK, net buiten de top vierLuke Arundell bevestigt. Gezien de populariteit van Messi in opkomende markten, zowel Aziatisch als Amerikaans, is het duidelijk dat zijn aanwezigheid in de balans een aanvulling zou zijn op de verkoop van het product. Vooral in Zuid-Amerika, waar de Ligue 1 hernieuwde interesse heeft gekregen van Argentijnse fans. Er zijn echter nog andere effectieve middelennuance in de economie. Als Mbappé blijft, kan men zich voorstellen dat dit de gevolgen van het vertrek van Messi gedeeltelijk verzacht. Maar de goede prestaties van Franse clubs in de Europa Cup zullen vooral nuttig zijn om ons kampioenschap in het buitenland te promoten..

Net als Lionel Messi dragen ook Neymar en Kylian Mbappé bij aan de invloed van de Ligue 1 in het buitenland.  (GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)

Het Franse voetbal worstelde vorige maand nog steeds om niet door Nederland te worden ingehaald op de UEFA-ranglijst, en het kent het recept om door te gaan met het nastreven van het door Vincent Labrune getoonde doel van een Frans kampioenschap van € 1,8 miljard in 2028.

READ  Formule 1 | De eerste race in de Grand Prix van Miami is van Max Verstappen