Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het ruimtevaartuig Curiosity ontdekt een intrigerende kleine stenen boog op het oppervlak van Mars

De ChemCam van de rover legde deze atypische rots vast op 27 juli. Sinds negen jaar op Mars staat Curiosity momenteel aan de voet van Mount Sharp, in Gale Crater, waar hij verantwoordelijk is voor het onderzoeken van de verschillende geologische lagen. Terwijl hij zich in een overgangsgebied tussen kleigrond en zwavelgrond bevond, landde de rover op een kleine stenen boog, die de wind en het stof van Mars lijkt te trotseren.

De boog in kwestie heeft een diameter van slechts enkele centimeters – het hele gezichtsveld in de afbeelding hieronder is ongeveer 16,5 cm in diameter – maar het is niettemin verrassend. ” Ik laat het aan de wetenschappers over om uit te leggen wat hier aan de hand is “, grapje op zijn Twitter-account Ingenieur Kevin M. Gill, na het plaatsen van het resultaat van het naaien van afbeeldingen gemaakt door Curiosity.

Zou deze Boogschutter een teken kunnen zijn van het oude leven op Mars? In feite zijn veel grote rotsstructuren zoals deze van nature op aarde gevormd als gevolg van erosie door water of wind; Er is dus geen reden om op Mars te zijn. Deze kleine boog lijkt in ieder geval sterk genoeg om de stofstormen van Mars te weerstaan.

Altijd nieuwsgierig op zoek naar sporen van het oude leven

De komst van Perseverance naar Mars dit jaar zal het bestaan ​​van zijn voorganger, die na al die jaren nog steeds werkt, bijna hebben overschaduwd. Nieuwsgierigheid, onderdeel van de missie Mars wetenschappelijk laboratorium, landde op 6 augustus 2012 in Gale Crater; Deze site is gekozen omdat het de belangrijkste geologische perioden van de Rode Planeet weerspiegelt.

READ  Schiet op, deze Android- en iOS-apps blijven niet lang gratis

De taak van de rover was om de minerale samenstelling van de bodem te analyseren, mogelijke sporen van water te ontdekken en meteorologische gegevens te verzamelen om te bepalen of de omgeving gunstig was voor het ontstaan ​​van leven. Om dit te doen, is Curiosity uitgerust met twee kleine laboratoria en een bemonsteringsinstallatie, die de analyse van organische en minerale componenten mogelijk maakt. Het bevat ook een lasersysteem voor het bepalen van rotsformatie op afstand, ChemCam genaamd.

Curiosity bestudeert momenteel een overgangsgebied tussen wat wetenschappers een ‘klei-eenheid’ (een regio rijk aan kleimineralen) en een ‘zwaveleenheid’ noemen. ” Sulfaten, zoals gips en Epsom-zouten, vormen zich meestal rond water terwijl het verdampt, en zijn verder bewijs van hoe het klimaat en de vooruitzichten voor het leven daar veranderen. Bijna 3 miljard jaar geleden “,” NASA-experts leggen uit:. Deze twee gebieden wijzen op een mogelijk aquatisch verleden in het gebied, omstandigheden die het oude microbiële leven mogelijk hebben ondersteund.

De kleine stenen boog, vastgelegd door de Chemistry and Camera (ChemCam) aan boord van de Curiosity-rover, 27 juli 2021 © NASA/JPL-Caltech/LANL

Het was vorige week toen de rover oog in oog kwam te staan ​​met deze vreemde rotsstructuur. Abigail Freeman, een planetaire geoloog bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory, beschreef de ontdekking als ” Een bijzonder grillige foto van een interessante rotstextuur ». « Ik ben nog steeds gefascineerd door de texturen die we zien, vooral de verspreiding van de centimeters grote hobbels en klonten die uit de rots komen. ‘, ze legde uit in missiemagazine.

Een atypische rotsstructuur, naast vele andere dingen…

Door Gwenel Karavaca, een onderzoeksingenieur aan het Laboratorium voor Planetaire Wetenschappen en Geodynamica in Nantes, is de structuur bijzonder nuttig voor pareidolie (het hersenproces dat bestaat uit het vinden van een bekende vorm in een willekeurige vorm): ” Sommigen zien een slang, sommigen zien hoorns, sommigen zien een afstamming van DNA, maar op dit moment zie ik een groot mozaïek van KMI [Remote Micro-Imager] In dit vreemde gebouw, waarschijnlijk door differentiële erosie op de bevroren rots ‘, reageert hij op zijn Twitter-account.

READ  Waarom is er maar één indicator in HD in patch 9.2.5? -World of Warcraft

Het omringende rotslandschap laat zien dat Gale Crater een stoffige en winderige plek is. Volgens Michelle Minniti, een planetaire geoloog in het Framework, is deze kleine boog waarschijnlijk gemaakt van een corrosiebestendig materiaal. ChemCam zal nu de chemie van deze resistente knobbeltjes analyseren om te bepalen wat hen onderscheidt van hun gastheergesteente.

Doorzettingsvermogen Roche Mars
De rots ‘Bat Crack’ die op 3 juni 2021 door de Perseverance-rover werd gevangen. © NASA/JPL-Caltech/ASU

Rotsstructuren met atypische vormen zijn niet ongewoon op Mars. Als bewijs, gebarsten steen Gefilmd in juni door Perseverance Chariot Bijgenaamd “Bat Crack Rock”. Gezichten, botten, dieren, dit zijn dezelfde vormen die op Mars worden “gezien”. In april ontdekte Perseverance een langwerpig rotsblok met een “hoofd” erop, Wat volgens Kevin M. generatie, die doet denken aan een kleine gefossiliseerde brachiosaurus.

De laatste ontdekking van Curiosity laat zien dat zelfs na negen jaar verkenning, de rover nog steeds enkele geologische wonderen kan ontdekken op de hellingen van Mount Sharp.

Bron : NASA