Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Pentagon is niet van plan de uit de hand gelopen Chinese raket te vernietigen

Pentagon-chef Lloyd Austin bevestigde donderdag 6 mei dat hij geen plannen heeft om de Chinese raket te vernietigen die dit weekend de ongecontroleerde terugkeer in de atmosfeer zal herhalen, terwijl hij Peking halfslachtig bekritiseerde omdat hij de controle erover verloor. ‘Volgens de meest recente schattingen die ik heb gezien, zou dit de achtste of negende moeten zijn.’ De Amerikaanse minister van Defensie vertelde een persconferentie in mei. “Op dit moment hebben we geen plannen om de raket te vernietigen.”, hij voegde toe. “We hopen dat ze zich op een plek bevinden waar ze niemand kwaad kunnen doen, in de oceaan of ergens anders, dat hopen we.”

China lanceerde vorige week de eerste van drie componenten vanuit zijn ruimtestation, “CSS”, dat werd aangedreven door een Long March 5B-raket. Het is het lichaam van deze raket dat de komende dagen zal landen, en niemand weet waar. Na het scheiden van de ruimtemodule, begon de operator in een onregelmatige baan om de planeet te cirkelen, waarbij hij langzaam hoogte verloor, waardoor elke voorspelling over zijn toegangspunt in de atmosfeer, en dus zijn valpunt, bijna onmogelijk was.

Het zal waarschijnlijk ontbinden wanneer het de atmosfeer binnendringt, waardoor slechts een beperkt puin achterblijft om te versplinteren en als het heel blijft, en de planeet voor 70% uit water bestaat, is de kans groot dat de raket op zee zal worden beschadigd, maar zonder zekerheid. Het kan dus in aanvaring komen met een bevolkt gebied of op een schip.

READ  Een beer valt hem aan en verminkt hem, dus Zweed doodt hem en eet hem op als taco's

Zonder de Chinese autoriteiten bij naam te noemen, liet Lloyd Austin doorschemeren dat de Chinese raketlancering niet zorgvuldig was gepland. “Dit is een bewijs van het feit dat, voor degenen onder ons die in de ruimte werken, er een verplichting is – of zou moeten zijn – om op een veilige en doordachte manier te opereren en hiermee rekening te houden bij het plannen van operaties.”, hij voegde toe.

Dit is niet de eerste keer dat China de controle over een ruimtevaartuig heeft verloren bij zijn terugkeer naar de aarde. In april 2018 viel het Tiangong-1 ruimtelaboratorium uiteen toen het terugkeerde naar de atmosfeer, twee jaar nadat het buiten dienst was. De Chinese autoriteiten ontkenden dat het laboratorium uit hun macht was geraakt.