Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het oudste deel van Nederland is 420 miljoen jaar oud en vind je in Zeeland

De 330 miljoen jaar oude rots gevonden in Hymanskrow in Zuid-Limburg wordt lange tijd beschouwd als het oudste object van Nederland. Het nieuwe onderzoek van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) laat het tegendeel zien.

Geologen van de Nederlandse Geologische Dienst (GTN), onderdeel van de DNO, onderzochten microscopisch kleine fossielen uit een boorgat uit 1982 nabij Kordkin in Ziland en stelden nu vast dat het gesteente nog steeds 420 miljoen jaar oud is.

“Dit is een rots die zes keer minder dood is dan dinosauriërs toen hij werd geraakt door een meteoriet”, zegt Sander Huben van GTN. “Onder de microscoop vond ik fossiele overblijfselen van oeroude planten die zich 400 miljoen jaar geleden voor het eerst op het land vestigden.”

De ontdekking van de rots is geografisch interessant, maar van sociale betekenis. Dergelijke oude lagen zijn belangrijk voor de winning van aardwarmte.

‘Klein maar belangrijk deel van de puzzel opgelost’

Vergelijkbare rotsfragmenten zouden vaak zijn opgegraven en het beste zijn onderzocht in Frankrijk en België. Volgens Hoopen zou een deel van de aarde in Nederland dit goed kunnen documenteren.

In 420 miljoen jaar heeft de rots vier massa-uitstervingen overleefd, vervolgt Huben. Volgens de geoloog is “een klein maar belangrijk deel van het mysterie van het Nederlandse oppervlak opgelost”.

In het zuidwesten van het land dachten geologen al dat de oudste rotsfragmenten zich heel dicht aan de oppervlakte bevonden. Het oudste stukje aarde ter wereld is ongeveer 4,4 miljard jaar oud. De rots zou 160 miljoen jaar na de vorming van de aarde zijn gevormd.

READ  In Nederland is AI-wetgeving al van kracht