Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het ontslag van het hoofd van de militaire raad uit zijn functie, de aankondiging van de soldaten op tv

Het ontslag van het hoofd van de militaire raad uit zijn functie, de aankondiging van de soldaten op tv

Burkina Faso beleefde op vrijdag 30 september zijn tweede staatsgreep in acht maanden: het leger zette luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, die eind januari via een staatsgreep aan de macht kwam, uit zijn functie.

één dimensie De dag stond in het teken van schieten In het presidentiële district Ouagadougou zaten even voor tien uur ’s avonds een vijftiental soldaten in uniform en voor sommigen een hoofddoek op de grond, bij de Radiodiffusion-Télévision du Burkina Faso. Kapitein Ibrahim Traoré las een persbericht voor waarin hij zijn ontslag aankondigde Paul Henri Sandaugo DamibaDe regering ontbinden, de grondwet opschorten en de landsgrenzen tot nader order sluiten. Er werd ook een avondklok ingesteld van 21.00 uur tot 05.00 uur.

Brahim Traore, de nieuwe sterke man van het land

Luitenant-kolonel Damiba’s riskante keuzes hebben ons beveiligingssysteem geleidelijk verzwakt. De routinematige procedures die kenmerkend waren voor het regime dat tijdens de overgangsperiode was gevallen, werden verscherpt, wat ook operaties van strategische aard in gevaar bracht “En de Een van de putschisten zei op tv: Journalistenverslagen Van Morgane Le Cam uit “World Africa”.

Hij voegde eraan toe dat de nieuwe sterke man van het land, aangesteld als hoofd van de Nationale Beweging voor Bescherming en Herstel (MPSR, het bestuursorgaan van de junta), nu kapitein Ibrahim Traoré is. De heer Traore, 34, was tot nu toe het hoofd van de anti-jihadistische speciale eenheid “Cobra” in de regio Kaya (Noord).

De putschisten beloofden elkaar te ontmoeten “Voortdurend de levende krachten van een natie” een zetten “Faso’s nieuwe president, burger of militair.”. Het lot van de heer Damiba bleef vrijdagavond onbekend.

Soldaten werden op 30 september 2022 ingezet in de straten van Ouagadougou, waar veel wegen waren afgesloten.

Ze kondigden ook de sluiting van de land- en luchtgrenzen aan vanaf middernacht, evenals de opschorting van de grondwet en de ontbinding van de regering en de wetgevende overgangsraad. Er werd ook een avondklok ingesteld van 21.00 uur tot 05.00 uur.

Veroordeling van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten

In een persbericht zei de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) – waarvan het lidmaatschap van Burkina sinds de staatsgreep in januari is opgeschort – “Ik veroordeel in de sterkste bewoordingen de machtsovername die zojuist heeft plaatsgevonden.”. Zoek de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten “Deze nieuwe staatsgreep is ongepast in een tijd waarin vooruitgang is geboekt (…) om uiterlijk op 1 juli terug te keren naar de constitutionele orde.Vers juli 2024 ».

De Europese Unie heeft ook aangegeven dat: “Angsten”net als de Verenigde Staten, die hun burgers opriepen hun bewegingen te beperken. “We roepen op tot de terugkeer van kalmte en terughoudendheid door alle partijen.”Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn onderdanen in Ouagadougou, naar schatting tussen de 4.000 en 5.000, gevraagd thuis te blijven.

Vrijdag was erg gespannen in de hoofdstad van Burkina Faso, met schoten die voor zonsopgang werden gehoord in de buurt waar het presidentschap en het hoofdkwartier van de militaire raad zijn gehuisvest, volgens verschillende getuigen, en dan weer in de vroege namiddag.

Verschillende assen in de stad werden de hele dag afgesloten door soldaten die gestationeerd waren op het belangrijkste kruispunt van de stad, vooral voor het hoofdkwartier van de National Television.

Russische vlaggen

In de middag verzamelden zich enkele honderden mensen, sommigen zwaaiend met Russische vlaggen, op het grote plein van het thuisland in Ouagadougou om militaire samenwerking met Rusland te eisen, de Franse militaire aanwezigheid in de Sahel af te wijzen en het vertrek van luitenant-kolonel Damiba te eisen. , merkte een verslaggever van Agence France-Presse op. De invloed van Moskou is de afgelopen jaren in veel Franstalige Afrikaanse landen blijven groeien.

Luitenant-kolonel Paul Henry Sandaugo Damiba nam eind januari de macht door middel van een staatsgreep en beloofde veiligheid tot zijn prioriteit te maken, in een land dat al jaren wordt ondermijnd door bloedige jihadistische aanvallen. Maar de afgelopen maanden is het verdubbeld, vooral in het noorden.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Burkina Faso: In Djibo, een leven onder jihadistische belegering

Depuis 2015, les attaques récurrentes de mouvements armés affiliés aux djihadistes d’Al-Qaida et de l’organisation Etat islamique, principalement dans le nord et l’est du pays, on fait des milliers de morts et provoqué place de que déque People.

Le Monde met Agence France-Presse en Reuters

READ  Ivan Gershkovich, een Amerikaanse journalist voor de Wall Street Journal die in Rusland wordt vastgehouden, heeft beroep aangetekend tegen zijn aanhouding.