Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het mysterie van TOI-5205b, de “verboden planeet” die niet zou moeten bestaan

Het mysterie van TOI-5205b, de “verboden planeet” die niet zou moeten bestaan

Wij noemen dit toevalGrote wetenschappelijke ontdekkingen hebben vaak veel te danken Geluk en kansen. Of een doffe bewolkte plek, in dit geval en Zoals getoond voor het moederbord Shibham Kanodiade astronoom die samen met zijn collega’s verantwoordelijk is voor een zeer opmerkelijke ontdekking.

Omdat zonder een paar slecht (of goed?) vallende cumulus, het gezichtsvermogen van onderzoekers nooit zou zijn geweest – of meer specifiek, Het passeren van een exoplaneet-onderzoekssatelliet (TESS), de NASA-satelliet die in 2008 werd gelanceerd door de SpaceX-raket die ze gebruikten – hij zal niet focussen op TOI-5205b.

en TOI-5205b, worden de kenmerken ervan beschreven In een artikel gepubliceerd door The Astronomical Journal, is een echte hemelse curiositeit. geplaatst in een baan en in de buurt van “Rode Dwerg” (of «etoile de type M»), een etoile moins lumineuse, moins chaude mais beaucoup plus duurzaam als niet soleil, elle een massieve planeet et deze «interdite», zijn eenvoudige formatie onmogelijk –du moins exceptionnellement difficile–selon les habituelles from a soort van.

Hoe groter het is, hoe minder het passeert

Met massief bedoelen we massief, in verhouding tot zijn ster. Ontdekking doorvoer manierGelegen op 280 lichtjaar (en stof) van de aarde, is TOI-5205b een unieke en verbazingwekkende gasreus, ongeveer zo groot als Jupiter, die een massa heeft van 40% die van de ster waar hij omheen draait. Dit is precies wat zijn cultivatie zo mysterieus maakt.

“Onze groep is gespecialiseerd in het bestuderen van rode dwergen en de planeten die eromheen draaien, en we hebben de nieuwste apparaten gemaakt om deze metingen uit te voeren,” Shubham Kanodia vertelde Motherboard:

READ  WHO roept op tot 'dringende' actie in Europa te midden van toenemend aantal gevallen

“We zijn vooral geïnteresseerd in deze gigantische planeten die rond deze sterren met een lage massa draaien, omdat hun ontdekking relatief recent is. Tot voor kort dachten we niet dat ze zich zouden kunnen vormen.”

Om planeten te vormen hebben ze de gassen en het stof van een rondzwervend jong systeem nodig, maar ook de grote massa van hun oudere ster. Het is dat laatste, en de zwaartekracht die het creëert, waardoor deze puinhoop van sterren een min of meer perfecte bal wordt.

In het geval van de kleine TOI-5205b lijkt de kracht onvoldoende om zo’n grote planeet te vormen. De laatste is echter gevormd en wetenschappers worstelen nog steeds om het uit te leggen. “Er is niet genoeg materiaal in de oerschijven van zulke rode dwergen om deze planeten te vormen (althans dat dachten we tot nu toe)”zegt Kanodia.

Maar kennis is materie in beweging, en de astronoom hoopt dat de zeer speciale eigenschappen van deze specifieke “planeet die niet had mogen bestaan” hen zal helpen eindelijk te begrijpen waarom hij er is.

TOI-5205b is zo massief dat het 7% van het licht van zijn ster blokkeert: dit is ongebruikelijk en zou een instrument als de James Webb-telescoop in staat kunnen stellen de eigenschappen van de atmosfeer gemakkelijker te bestuderen, waardoor een verhaal beter wordt begrepen dat anders zou zijn onmogelijk te vormen.