Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Antarctisch zee-ijs stijgt naar een nieuw dieptepunt

Records van eind februari laten een smeltrecord zien sinds de satellietmetingen 45 jaar geleden begonnen.

Door Le Figaro met AFP

gepubliceerd

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De ijskap – een dikke zoetwatergletsjer die Antarctica bedekt – wordt vooral in de gaten gehouden omdat er genoeg water in zit om een ​​catastrofale stijging van de zeespiegel te veroorzaken. NicoElNino/stock.adobe.com

hoeveelheid zee-ijs in Zuidpool Op maandag 27 februari kondigde het American Reference Observatory eind februari een nieuw dieptepunt aan, waarmee een record voor smelten werd gevestigd sinds de satellietmetingen 45 jaar geleden begonnen.

Antarctisch zee-ijs smelt in de zomer en herstelt zich in de winter. Half februari kondigde het Amerikaanse National Ice and Snow Data Center (NSIDC) aan dat het zelfs voordat de zomer voorbij was, meer was gesmolten dan in 2022, waarmee het record werd verbroken dat het al had gevestigd. Maar het smelten ging door, dit keer het pakijs “Het kan dit jaar een minimum hebben bereikt van 1,79 miljoen vierkante kilometer op 21 februari 2023.”aldus het observatorium. Hij legde echter uit dat dit nummer was “voorbarig” En “Continue smeltomstandigheden kunnen de ijsuitbreiding verder naar beneden duwen.”. Een officiële aankondiging wordt begin maart verwacht.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Er is geen onmiddellijk effect

Smeltend zee-ijs heeft geen direct effect op de zeespiegel, omdat het wordt gevormd door het bevriezen van zout water dat zich al in de oceaan bevindt. Maar “Een lagere zee-ijsomvang betekent dat oceaangolven de oevers van de ijskap zullen raken, waardoor de ijsbarrières rond Antarctica worden verlaagd.”NSIDC bijdragende onderzoeker Ted Scampos zei in een verklaring. De ijskap – een dikke zoetwatergletsjer die Antarctica bedekt – wordt echter vooral in de gaten gehouden door wetenschappers omdat deze voldoende water bevat om een ​​catastrofale stijging van de oceaanspiegel te veroorzaken als deze zou smelten. Bovendien reflecteert wit zee-ijs meer zonlicht dan de donkerdere oceaan, dus het verlies ervan verhoogt de opwarming van de aarde.

In februari 2022 daalde het zee-ijs op Antarctica voor het eerst tot minder dan twee miljoen vierkante kilometer. Ook 2017 en 2018 bereikten een zeer lage grens (derde en vierde zwakste). “De terugtrekkende trend van zee-ijs zou een signaal kunnen zijn dat de opwarming van de aarde eindelijk het drijvende ijs rond Antarctica heeft aangetast, maar het zal nog enkele jaren duren om zeker te zijn.”zei Ted Scampos. Het broeikaseffect op zee-ijs in het noordpoolgebied, waar de temperatuur veel sneller stijgt dan op de rest van de aarde, is al bewezen.

READ  In de buurt van Marseille zal een telescoop ter grootte van de oude haven de lucht vanuit de afgrond onderzoeken