Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het leger verklaart “onder controle” en arresteert het hoofd van de Nationale Garde

Het leger verklaart “onder controle” en arresteert het hoofd van de Nationale Garde

De generale staf van Guinee-Bissau zei op 1 december 2023 dat zij het hoofd van de veiligheidstroepeneenheid vasthield die betrokken was bij een nacht vol botsingen in de hoofdstad, en benadrukte dat het leger de situatie onder controle had.

Gepubliceerd op:

2 minuten

in Guinee-BissauHet leger verklaart dat de situatie prima is.” Volledig onder controle », na de arrestatie van het hoofd van de Nationale Garde. Sinds die nacht staat deze eenheid, opgesloten in een kazerne in Bissau, tegenover de Special Forces. Deze vuurgevechten volgden op wat leek op een ontsnappingspoging van twee hooggeplaatste figuren in het land die verdacht werden van betrokkenheid bij corruptie.

De commandant die deze operatie leidde, gaf zich uiteindelijk over. Dit is kolonel Victor Chungu. Dienovereenkomstig werden de leden van de Nationale Garde die op 30 november 2023 hun cel verlieten, geleid door minister van Economische Zaken Suleiman Al-Saidi en minister van Staat voor het Openbaar Ministerie Antonio Montero. De militanten zochten vervolgens hun toevlucht in een kazerne in de omgeving van Santa Luzia.

Vermijd een bloedbad

Hij legde uit dat er op de ochtend van 1 december in Bissau nog steeds zwaar geweervuur ​​weerklonk tussen deze eenheid en de speciale troepen, totdat kolonel Chungu besloot zich over te geven om een ​​bloedbad te voorkomen.

Ook een aantal van haar leden werd gearresteerd. De anderen zijn op de vlucht. Zowel minister Sir als minister van Buitenlandse Zaken Montero werden veilig teruggevonden. Ze werden teruggebracht naar hun cel. Op dit moment zijn er geen berichten over doden of gewonden. Het leger zwerft door de straten en de toegang tot het presidentschap is afgesloten.

READ  Ter ere van Christoffel Columbus of inheemse volkeren, wordt Amerika verscheurd door een vakantie

Evenementen die plaatsvonden tijdens de reis van het staatshoofd, Umaru Sissoko Embalo, naar Dubai om de conferentieactiviteiten bij te wonen Conferentie van de Partijen 28.

bellen

In het licht van deze gebeurtenissen werden de twee regeringsleden gisterochtend door de rechtbank gedagvaard, voordat ze in politiehechtenis werden geplaatst. Ze werden ondervraagd over een verdachte opname van $ 10 miljoen uit de staatskas.

Vertegenwoordigers ondervroegen de minister eerder maandag over deze terugtrekking, die plaatsvond zonder toestemming van de regering. Hij antwoordde dat hij het bedrag aan economische actoren had betaald om de particuliere sector te ondersteunen.

Het probleem is dat deze actoren allemaal aanhangers zijn van enkele leden van de coalitie van de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid van Guinee en Kaapverdië (PAIGC), die sinds de parlementsverkiezingen van afgelopen juni in de meerderheid is in de Nationale Vergadering.

Lees ookGuinee-Bissau: moeilijke omstandigheden in de hoofdstad van het land