Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sandra Day O’Connor, de eerste vrouw die zitting nam in het Amerikaanse Hooggerechtshof, is overleden

Sandra Day O’Connor, de eerste vrouw die zitting nam in het Amerikaanse Hooggerechtshof, is overleden

“Als cowgirl uit de woestijn van Arizona had ik nooit gedacht dat ik op een dag de eerste vrouwelijke rechter van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten zou worden.”Ze groeide op op een enorme, afgelegen boerderij, schreef ze in 2018 aan zichzelf “Zeer dankbaar” Voor zijn reis, ondanks de eerste aanvallen van de ziekte. De Amerikaanse rechter Sandra Day O’Connor, de eerste vrouw die lid was van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, is vrijdag 1 overledenelk december op 93-jarige leeftijd.

Ze werd in 1981 gekozen door de Republikeinse president Ronald Reagan, die voor het eerst werd benoemd tot lid van het Hooggerechtshof, en ging in 2006 met pensioen, vooral om haar man, John O’Connor, te kunnen helpen, die aan de ziekte van Alzheimer leed en in 2009 verdween. Daarna werden er vijf benoemd tot andere vrouwelijke rechters bij het Hooggerechtshof, van wie er momenteel vier in functie zijn, een recordaantal voor deze instelling.

Sandra Day O’Connor maakte in 2018 zelf bekend dat ze het openbare leven verliet om te vechten “Dementie, mogelijk de ziekte van Alzheimer.”. Ze overleed vrijdagochtend in Phoenix, de hoofdstad van de staat Arizona (zuidwest), aldus de rechtbank in een persverklaring, waarin werd uitgelegd dat ze was overleden. “Complicaties geassocieerd met gevorderde dementie, mogelijk de ziekte van Alzheimer, luchtwegaandoeningen.”.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Verenigde Staten: Hooggerechtshof slachtoffer van een ernstig beschadigd imago

“Sandra Day O’Connor, een dochter uit het Amerikaanse Zuidwesten, heeft een historisch parcours afgelegd als de eerste vrouwelijke rechter van het Hooggerechtshof van ons land.”‘Opperrechter John Roberts zegt hallo “Zijn onwankelbare vastberadenheid, onbetwistbare competentie en onberispelijke openhartigheid.”. “Bij het Hooggerechtshof rouwen we om een ​​geliefde collega, een fel onafhankelijke pleitbezorger voor de rechtsstaat en een welsprekende burgerrechtenactivist.”hij voegt toe.

READ  Het ministerie van Nationaal Onderwijs onthult de examenkalender

Gemiddeld en praktisch

Gedurende haar kwart eeuw als lid van het Hooggerechtshof heeft ze door haar centristische en pragmatische houding de meerderheid van de negen rechters vaak in de richting van baanbrekende uitspraken geduwd. “Dit is ongetwijfeld de achtertuin van Sandra Day O’Connor.”zei hoogleraar rechten Erwin Chemerinsky, decaan van de Berkeley Law School in Californië, in 2001.

“Op vrijwel elk terrein van het staatsrecht bepaalt de vijfde beslissende stem het standpunt van de meerderheid en de minderheid. Advocaten die voor de rechter verschijnen en schriftelijke argumenten naar voren brengen, weten dat ze zich in de praktijk vaak tot een publiek van slechts één persoon richten.Hij zei.

In 1989 en vervolgens in 1992 onderhield Sandra Day O’Connor Roe tegen. Wade in 1973, en de rechtbank verwierp uiteindelijk de huidige in juni 2022, waarbij hij het federale recht op abortus erkende door te weigeren zijn stem toe te voegen aan die van de meer conservatieve rechters. Aan de andere kant koos het de kant van de conservatieve meerderheid van het hof om een ​​hertelling van de stemmen van Florida bij de presidentsverkiezingen van 2000 te blokkeren, waardoor de Republikeinse kandidaat George W. Bush zijn Democratische tegenstander, Al Goree, voor zich kon winnen.

Deze afgestudeerde van de prestigieuze Stanford Law School in Californië stond ook bekend om haar trouw aan de rechten van federale staten, ondanks het federale gezag. Het was de Democratische president Barack Obama die hem in 2009 de hoogste burgerlijke onderscheiding van Amerika, de Medal of Freedom, toekende.

READ  Van Charles de Gaulle kondigt Macron aan dat hij begin dit jaar zal spreken over "universele nationale dienst"
Sandra Day O'Connor ontvangt op 12 augustus 2009 de Medal of Freedom uit handen van president Barack Obama.

‘Sandra Day O’Connor leek op de pelgrim in het gedicht dat ik soms citeer: ze baande een nieuw pad en bouwde daarachter een brug zodat alle jonge vrouwen haar konden volgen.’Barack Obama reageerde in een persbericht op de aankondiging van zijn verdwijning.

“Ik heb altijd geprobeerd consensus te vinden.”Republikein Chuck Grassley, decaan van de Senaat, bevestigde dit. “Hij was de eerste rechter op wie ik als senator mocht stemmen.”Hij legde uit. De Senaat keurde zijn benoeming goed met 99 stemmen tegen.

Lees ook de column: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees “In de ogen van de grondleggers van de Amerikaanse republiek was zo’n grote macht als het Hooggerechtshof een aberratie.”

De wereld met Agence France-Presse