Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het land heeft een nieuwe regering, putschisten nemen zes ministeries over

Het land heeft een nieuwe regering, putschisten nemen zes ministeries over

De putschisten namen zes ministeries in beslag, met name het ministerie van Defensie, dat werd overgedragen aan generaal Salifu Modi, vice-president van de CNSP, de onderbevelhebber van de rebellen. De voormalige stafchef, die werd afgezet voordat hij ambassadeur werd, ging begin augustus 2023 op bezoek bij putschisten in Mali en Burkina Faso.

Het verdwijnen van PNDS

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, Openbare Veiligheid en het territoriale bestuur werden overgedragen aan generaal Mohamed Tomba, die wordt beschouwd als de derde man in de militaire raad, plaatsvervangend stafchef van het leger. Het leger behandelt ook de portefeuilles jeugd, sport, gezondheid, transport en milieu.

Een ander vermeldenswaardig feit: de verdwijning van de PNDS van president Bazoum. De oppositiepartij van Hama Hamadou, Modine fa Lumana, neemt een centrale positie in. En hij won wat men het “topmanagement” zou kunnen noemen, olie, mijnen, energie, onder leiding van Mahman Mustafa Barquet, de voormalige campagneleider van Moden Fa Lomana en dicht bij premier Zain.

Wat is de speelruimte?

De oppositiebeweging kreeg ook buitenlandse zaken in handen met Bakary Yao Sangare, een ervaren diplomaat, die naar Saoedi-Arabië, Frankrijk, de Verenigde Staten of zelfs naar Cuba en de Verenigde Naties is gestuurd. Veel van de figuren zijn gerespecteerde technologen, zoals prof. Mohamedou Seydou, benoemd tot rector van Gezondheid, of Aliou Daouda, voormalig voorzitter van het Hof van Beroep, nu minister van Justitie.

Het valt nog te bezien welke manoeuvreerruimte deze regering heeft onder de controle van de Militaire Raad en in een land dat onderworpen is aan sancties. Putschisten die, zoals we kunnen zien, vooruit willen ondanks de druk van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten.

READ  Storm Eunice doodde zeker negen mensen in Noord-Europa

Lees ookNiger: Wie is Ali Mehman Lamine Zain, de nieuwe premier die is aangesteld door de militaire junta