Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

video.  Hawaï: Zes doden, noodtoestand, orkaan Dora… Wat we weten over de branden die de archipel teisteren

video. Hawaï: Zes doden, noodtoestand, orkaan Dora… Wat we weten over de branden die de archipel teisteren

Bij een natuurbrand op het Hawaiiaanse eiland Maui zijn op woensdag 9 augustus minstens zes mensen om het leven gekomen. Ze veroorzaakten de evacuaties van duizenden mensen en dwongen sommige mensen zich in de oceaan te werpen om aan de vlammen te ontsnappen. Dit is wat we over haar weten.

De Amerikaanse archipel Hawaï, populair bij vakantiegangers, werd woensdag getroffen door verwoestende branden die chaos veroorzaakten en minstens zes mensen het leven kostten, en huizen en bedrijven in de as legden op de eilanden Maui en Hawaï. Zo werd de noodtoestand uitgeroepen in Hawaï, terwijl meer dan 15 duizend huizen en bedrijven op de archipel zonder elektriciteit zaten.

\ud83d\udd25 Dramatische beelden van de enorme brand die door Lahaina, Hawaï raasde en duizenden mensen dwong te evacueren. (\ u00a9 Brantyn Stevens) pic.twitter.com/ZVxpinaGIP

– Weer Express (Weer Express) 9 augustus 2023

Minstens zes doden

“Het spijt me u te moeten meedelen dat net voordat ik sprak, is bevestigd dat zes mensen zijn gedood”, bevestigde burgemeester Richard Besen van Maui tijdens een persconferentie. continu.

Sommige mensen werden gedwongen in de Stille Oceaan te springen om aan de rook en branden te ontsnappen, waardoor de Amerikaanse kustwacht gedwongen werd reddingsoperaties te organiseren, volgens een verklaring van Maui County. De kustwacht zei dat het 12 mensen had gered in de wateren bij Lahaina en kondigde aan dat er schepen naar Maui werden gestuurd.

De scène in Lahaina, Maui vanmorgen is absoluut verwoestend.

De hele stad wordt verwoest door een enorme bosbrand, waardoor de bewoners gedwongen worden te schuilen in de oceaan.

Vergis je niet, door klimaatverandering komen dit soort waarnemingen vaker voor. pic.twitter.com/dttFnAwEeJ

– Edgar McGregor (@edgarrmcgregor) 9 augustus 2023

Stad bijna volledig verwoest

Volgens een verklaring van de gouverneur van Hawaï, Josh Green, is het toeristische stadje Lahaina grotendeels verwoest.

READ  Italië laat het masker vallen en Cuba prijst de effectiviteit van zijn vaccin

“Dit is de ergste ramp die ik ooit in mijn leven heb gezien,” zei Mason Garvey, een inwoner van Lahaina die erin slaagde de stad te verlaten. “Heel Lahaina ligt in de as. Het is alsof je naar het einde van de wereld kijkt.” Volgens de staatsautoriteiten zijn duizenden hectaren afgebrand.

Dit is wat er over is van Lahaina, op het Hawaiiaanse eiland Maui. stapel as. Deze stad met 12.000 inwoners werd letterlijk van de kaart geveegd door een waanzinnige brand. Het lijkt te zijn vernietigd door een kernwapen. Het is gewoon klimaatverandering… pic.twitter.com/GiOwOzTYSc

– ?????????? ???? (Guillaume Auda) 9 augustus 2023

moeilijke evacuatie

Het westelijke deel van het eiland, inclusief het toeristenoord Lahaina, was bijna van de rest afgesneden door de brand, met nog maar één toegankelijke snelweg over.

Ed Sneven van het Hawaii Department of Transportation zei dat minstens 4.000 toeristen Maui probeerden te verlaten. Hij voegde eraan toe dat hoewel 16 routes waren gesloten, Maui Airport nog steeds actief was en dat luchtvaartmaatschappijen de tarieven hadden verlaagd om evacuaties mogelijk te maken.

Zet het volume hoger en hoor de griezelige kreten van deze paniekerige individuen die wanhopig op de vlucht slaan voor de storm # Schuilplaats Bosbranden. \ ud83d \ udd25

Weigeren dit te erkennen, zou betekenen dat u zich afkeert van de harde realiteit.# Klimaat kokend # een vuur # Klimaatverandering

pic.twitter.com/hdrANx5RWS

– Mario Pawlowski #ViralMario \ ud83c \ uddf5 \ ud83c \ uddf1 \ ud83c \ uddfa \ ud83c \ udde6 \ ud83c \ uddea \ ud83c \ uddfa \ ud83c \ uddfa \ ud83c \ uddfki8 (@) 9 augustus 2023

Evacuatie-inspanningen zijn bemoeilijkt door stroomuitval en verstoringen van de mobiele telefoondienst, zei Sylvia Locke, plaatsvervangend gouverneur van Hawaï, aangezien het westelijke deel van Maui alleen per satelliet kan worden bereikt.

READ  Joe Biden wil "rode lijnen" trekken tijdens een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping

De Amerikaanse president Joe Biden beval dat “alle beschikbare federale middelen in (de archipel) bij de reactie moeten worden betrokken”.

Maui ziekenhuis netwerk ‘overweldigd’

Volgens plaatsvervangend gouverneur Sylvia Locke werd het ziekenhuisnetwerk van Maui woensdag “overweldigd” door een toestroom van gewonden of mensen die dampen hadden ingeademd. Ze betreurde dat de situatie “erg gevaarlijk en tragisch” was.

Mensen springen in het water om brand te voorkomen

“Mensen springen in het water om de branden te ontwijken”, zei generaal Kenneth Hara, een hoge militaire functionaris van de staat Hawaii, in een interview met Hawaii News Now.

Orkaan Dora maakt de zaken alleen maar erger

Autoriteiten zeggen dat winden van orkaan Dora – die 1.380 km (1.380 km) ten zuidwesten van Honolulu lag vanaf 11.00 uur lokale tijd (2100 GMT) – de branden hebben aangewakkerd die de staat hebben geteisterd.

Vice-gouverneur Sylvia Locke zei dat de aanhoudende harde wind van orkaan Dora volgens rapporten “ongekend” was Frankrijk informatie. Gewoonlijk brengen deze weersverschijnselen regen en overstromingen naar Hawaï.