Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De thermometer ligt dicht bij de 47°C in Valencia, wat een plaatselijk record is

De thermometer ligt dicht bij de 47°C in Valencia, wat een plaatselijk record is

De thermometer wees 46,8 graden Celsius aan op de luchthaven, 3,4 graden hoger dan het vorige record in de stad.

gepubliceerd

leestijd : 1 minuut.

Een man drinkt uit een fontein tijdens een hittegolf op 10 augustus 2023 in Xativa, in het zuiden van Valencia (Spanje).  (José Jordan/AFP)

Volgens voorlopige gegevens van het Nationaal Meteorologisch Agentschap naderde de temperatuur in Valencia (Spanje) op donderdag 10 augustus de 47°C. Dit is een record voor deze stad, gelegen in het zuidoosten van Spanje. De luchthaventemperatuur bereikte 46,8 graden, “waarvan wordt aangenomen dat het 3,4 graden Celsius meer is dan het vorige record uit 1986”Aemet details op Twitter. Deze gegevens moeten nog worden bevestigd voor goedkeuring. Het historische record van Spanje werd verbroken op 14 augustus 2021, toen het 47,6°C registreerde op La Rambla, ten zuiden van Cordoba, Andalusië.

Spanje beleeft al zijn derde intense aanval van de zomerse hittegolf. In het oosten zijn acht regio’s rond de steden Valencia en Murcia in opperste staat van paraatheid, wat synoniem staat voor extreme risico’s vanwege de hoge temperatuur. “Deze zomer was vreselijk (…) We kunnen niet in onze appartementen wonen”Nazim Ali, een inwoner van Valencia, een stad aan de Middellandse Zeekust. “’s Nachts zetten we de airco of ventilator aan. Overdag proberen we zo laat mogelijk te vertrekken (…) en naar het strand te gaan.”zegt een andere bewoner, Roberto Jimenez.

Zes stations rond Valencia en de naburige stad Castellón registreerden donderdag temperaturen boven de 44C. De dag ervoor overschreden twee regio’s in de buurt van Sevilla en Granada in Andalusië deze drempel. De huidige hittegolf zou na vrijdag moeten eindigen. Die temperaturen, plus de droogte, zijn bevorderlijk voor branden en bijna het hele land staat op rood alarm op dit front. Deskundigen beschouwen de vermenigvuldiging van deze hittegolven, evenals hun toename in duur en intensiteit, als een gevolg van klimaatverandering.

READ  Wat als Frankrijk geen Russisch gas meer krijgt?