Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het dodental loopt op na een van de dodelijkste rampen in de archipel

Het dodental loopt op na een van de dodelijkste rampen in de archipel

Patrick T Fallon/AFP Het dodental is gestegen na een van de dodelijkste rampen in de Hawaïaanse archipel (gefotografeerd op 10 augustus op West Maui in Lahaina).

Patrick T Fallon/AFP

Het dodental is gestegen na een van de dodelijkste rampen in de Hawaïaanse archipel (gefotografeerd op 10 augustus op West Maui in Lahaina).

branden – Het is de grootste natuurramp in de geschiedenis van de staat Hawaï. Donderdag 10 augustus kondigde de gouverneur van de archipel aan de pers aan. Het dodental van de verwoestende branden in Hawaï bereikte op vrijdag 11 augustus minstens 53. Volgens gouverneur Josh Green zou het aantal slachtoffers meer dan 60 kunnen bedragen.

De autoriteiten hebben bevestigd dat alle tot nu toe gevonden slachtoffers zijn omgekomen bij een brand die de stad Lahaina, een toeristische trekpleister op het eiland Maui, bijna afbrandde. Het eiland Hawaï is ook getroffen door kleinere branden die nu onder controle zijn.

Honderd bewoners stortten zich in zee

Een AFP-fotograaf slaagde er donderdag in om over Lahaina te vliegen: zijn foto’s tonen duizenden volledig verkoolde gebouwen langs de oceaan. Vaak zijn er geen muren bewaard gebleven, hun voormalige locatie is eenvoudig bedekt met een grijze ashoop, Zoals je kunt zien in onderstaande video. Deze historische stad, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Hawaï in de 19e eeuw, is dat wel “80%” zei de gouverneur.

Door de harde wind, aangewakkerd door de kracht van orkaan Dora die momenteel over de Stille Oceaan raast, verspreidden de branden zich zo snel dat de bewoners verrast werden: honderd bewoners stortten zich in zee om aan de vlammen te ontkomen. aan de kustwacht.

“Het lijkt wel een oorlogsgebied daarbuiten.”Hij vertelde AFP Brandon Wilson, een toerist die Maui evacueert. “Het ziet er echt naar uit dat iemand de hele stad heeft gebombardeerd, het heeft alles volledig verwoest, het was volledig verkoold.”

De brand in Lahaina is nu onder controle

Het vuur dat de stad verraste, is volgens de autoriteiten nu voor 80% onder controle en er branden nog twee branden op Maui. Onmiddellijk tellen de lokale bevolking de levenloze lijken en worden ongeduldig.

“We proberen levens te redden en ik heb het gevoel dat we niet de hulp krijgen die we nodig hebben.”vervloekte Kekua Lansford, een inwoner van Lahaina. “We zien nog steeds lichamen in het water en op de dammen drijven.”hij voegde toe.

President Joe Biden heeft een proclamatie van natuurrampen ondertekend, die aanzienlijke federale hulp zal vrijgeven om noodhulp, noodopvang en wederopbouw te financieren. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit rampgebieden naar alarmcentrales of de belangrijkste luchthaven van Maui.

Deze ramp komt na een reeks extreme weersomstandigheden over de hele wereld deze zomer. Grote branden hebben Canada geteisterd, een recordhittegolf heeft het zuiden van de Verenigde Staten in zijn greep en hittegolven hebben Europa en delen van Azië getroffen.

READ  Voormalig Trump-vicepresident Mike Pence kondigt aan dat hij de miljardair niet zal steunen voor een tweede termijn: Bevrijding

Hoewel het altijd moeilijk is om een ​​specifieke gebeurtenis toe te schrijven aan klimaatverandering, wijzen wetenschappers er regelmatig op dat de opwarming van de aarde de frequentie van extreme gebeurtenissen verhoogt. En droogtes, die in intensiteit en aantal toenemen, vergroten het risico op branden die zich sneller verspreiden.

Zie ook op Huffpost :