Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het internationale ruimtestation is in de ruimte en er zal het Tara-poolstation op de noordpool zijn

IJzige woestijn, temperaturen dalen tot onder 0°C en de zon staat het halve jaar onder de horizon. Echter, alleen voor licht, de maan die aan de hemel schijnt. “En in de zomer is het omgekeerd”, vervolgt hij Chris Bowleronderzoeksdirecteur bij CNRS en voorzitter van het wetenschappelijk comité van Stichting Tara Ocean. Het is de helderste plek op aarde en ontvangt meer fotonen per dag dan waar dan ook. »

Het lijdt geen twijfel dat de Noordpool vijandig staat tegenover ons mensen. Maar de bioloog nodigt ons uit om ons niet te vergissen: “Het is ook een mariene oase, met soorten die speciaal zijn aangepast aan deze zeer speciale omstandigheden, benadrukt hij. Niet alleen ijsberen, zeehonden, walvissen … maar ook microscopisch kleine planktonorganismen die in de basis van al het leven op de Noordpool.”

Laboratoriumboot als een ruimteschip

Zal dit unieke ecosysteem verdwijnen? Dit is een van de vragen die ten grondslag liggen aan de nieuwe campagne die wordt ontwikkeld door de Tara Ocean Foundation. Sinds 2003 is het aantal oceaanexpedities verdubbeld om de impact van klimaatverandering en menselijke activiteiten op deze omgevingen te begrijpen. Het was al ingesteldIk ging tussen 2007 en 2008 naar de Noordpool. Het was met zijn wetenschappelijke voertuig taraom het pakijs over te steken, dat onder meer het verkennen van de diepten was om klimaatvoorspellingsmodellen te voeden Het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC).

Ga weer zo ver op een nog ambitieuzere expeditie, die in de zomer van 2025 zal beginnen… en de laatste twintig jaar. Deze keer, tara Het zal er geen deel van uitmaken. In plaats daarvan heeft de Stichting de afgelopen vijf jaar het Tara-poolstation voor ogen gehad, dat ruwweg vergelijkbaar is met het International Space Station (ISS) in de ruimte. “Het is een boot, een wetenschappelijke basis, een ziekenhuis, een kunstenaarsverblijf, een plek om te wonen…” Romain Troblet, CEO van de Tara Ocean Foundation, probeert het te beschrijven. Het is 26 meter lang en 14 meter breed en biedt levensonderhoud ruimte van 400 vierkante meter, verdeeld over vier niveaus: “Er komt een machinekamer, laboratoria, werkplaatsen, een andere voor gemeenschappelijk leven en een apotheek die rechtstreeks verbonden is met het ziekenhuis van Chamonix *…” Twintig mensen zullen in de zomer aan boord wonen , een aantal dat zakt naar 12 in de winter, het moeilijkste seizoen”, om iedereen zijn eigen hut te laten hebben”, legt Romain Troblet uit.

Het Tara Polar Station is elliptisch van vorm en zal 26 m lang, 14 en 400 m breed en bewoonbaar zijn. – @ Stichting Tara Ocean

“Dubbel 500 dagen afleiding in deze ijsoceaan”

Wetenschappers zullen het grootste deel van de bemanning uitmaken, maar er zullen ook matrozen, ingenieurs en een chef-kok of journalisten en af ​​en toe artiesten in residentie zijn. De vormen zijn allemaal “als een klein dorp in het noordpoolgebied”, zoals Romain Troublet beschrijft. Een klein dorp dat moet worden omgezet in volledige autonomie en “onze impact op het milieu zoveel mogelijk verminderen”. Alles is ontworpen om aan deze twee eisen te voldoen. Bereikt de verbazingwekkende vorm van deze ovale basis. “De beste pasvorm voor het maximaliseren van energie-efficiëntie, wat een belangrijk punt is voor de missies die we van plan zijn te doen”, legt de zeeman en bioloog uit. Het Tara Polar-station is ook ontworpen om temperaturen van -52 ° C te weerstaan. Het zal ook tien ton voedsel kunnen vervoeren, zal een ontziltingsinstallatie hebben – om tot 1.000 liter drinkwater per dag te produceren – en centrale verwarming zal worden geleverd door calorieën uit generatoren terug te winnen en deze aan te vullen met een biobrandstofketel.

READ  Wat zijn hun profielen?

Dat is de kracht van Arctic Tara Station: het vermogen om 500 dagen lang conversies te verdubbelen in deze ijzige oceaan. “Tegenwoordig vinden wetenschappelijke expedities naar de Noordpool plaats tussen juli en september, en de ijsbrekers die wetenschappers ertoe brengen nooit lang op één plek te blijven staan, zoals Romain Troblet vergelijkt. Biologie studeren kost echter veel tijd.”

Chris Bowler en Gerhard KreinerDe CNRS-klimaatwetenschapper en co-auteur van het zesde beoordelingsrapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering heeft hoge verwachtingen van de nieuwe kennis die een dergelijk laboratorium mogelijk zou maken. Ongetwijfeld verklaart echter het tweede: het is al in het noordpoolgebied dat men huidige en toekomstige klimatologische invloeden moet begrijpen en meten. “Het noordpoolgebied is de bron van klimaatverandering”, legt hij uit. Zoals wetenschappers vijftig jaar geleden voorspelden, zijn in deze regio de effecten van de opwarming van de aarde – Al + 1,1 ° C sinds het pre-industriële tijdperk zijn het meest tastbaar. Wat volgt is niet bemoedigend. Projectiekaarten voor klimaatverandering, die de uitstoot van broeikasgassen volgen, markeren de hele regio in donkerrood. Van de meest optimistische (+2 °C tegen 2100) tot de meest pessimistische (+4 °C).

“Het Noordpoolgebied als poortwachter voor klimaatverandering”

Het eerste zichtbare teken is de afname van het poolijs dat in de zomer wordt waargenomen. “In de komende 20 jaar gaan we van een oceaan die vandaag de dag nog grotendeels bevroren is in de zomer naar een oceaan die steeds vrijer wordt, waardoor een nieuw ecosysteem ontstaat waarvan we niets weten”, vervolgt Gerhard Keener. Als de Noordelijke IJszee in de frontlinie ligt, dan hebben de omliggende regio’s ook alles te vrezen van deze gedwongen opwarming. Van Groenland, deze enorme ijskap, tot Siberië en Alaska. ” daar Pergisol In deze continentale regio’s is het land het hele jaar door bevroren en bevat het veel organische stof, legt bijvoorbeeld de klimatoloog uit. Als het klimaat in het noordpoolgebied verandert, smelt pergosol en valt de organische stof uiteen, waardoor er meer broeikasgassen worden uitgestoten. »

READ  Het leger speelt een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten met Kofi

Dit is het zenuwcentrum van het klimaatsysteem dat de Tara Polar Foundation voortdurend wil onderzoeken. Drie jaar na de eerste lancering is het nog te vroeg om in detail te spreken over de eerste onderzoeksprogramma’s. Maar Chris Boehler, medewetenschappelijk directeur van de missie, heeft al grote trends in gedachten. “Voordat het te laat is, zal het echt een kwestie zijn van het karakteriseren van de mariene biodiversiteit van de Noordelijke IJszee en begrijpen hoe deze zich heeft aangepast aan zo’n vijandige omgeving”, begon hij. Deze aanwezigheid gedurende het hele jaar zou ons ook in staat stellen om de gegevens te verkrijgen die we niet hebben om het Arctische klimaat te begrijpen, om de seizoensontwikkeling te volgen, om veranderingen van jaar tot jaar aan te geven. »

Station nog niet gebouwd

Chris Bowler zet de lijst met beloften voor dit Tara poolstation nog lang voort. De eerste stap zal echter zijn om het te bouwen. Dit zou tegen het einde van het jaar moeten beginnen, stelt Romain Troublet. De locatie van de bouwplaats is nog niet bekend. “Maar het zal in Europa zijn”, zegt de directeur van de Tara Ocean Foundation. Het moet achttien maanden duren. »