Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het International Atomic Energy Agency zegt dat Noord-Korea zijn kernreactor lijkt te hebben herstart

Volgens de International Atomic Energy Agency lijkt Noord-Korea zijn plutoniumproducerende reactor in zijn kerncomplex Yongbyon opnieuw te hebben opgestart. “Sinds begin juli zijn er tekenen, met name van koelwaterverspilling, in overeenstemming met de werking van de reactor,” Dat meldt het bureau in zijn jaarverslag. In het rapport van vrijdag staat dat de Yongbyon-reactor sinds begin december 2018 is gesloten.

De herstart van deze reactor van vijf megawatt zou kunnen betekenen dat Pyongyang zijn nucleaire ontwikkelingsprogramma voortzet in flagrante schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Lees ook Pyongyang is van plan een nucleaire onderzeeër te hebben tegen de Verenigde Staten, hun “grootste vijand”

vastgelopen onderhandelingen

De toekomst van dit nucleaire complex was een van de knelpunten bij de tweede top van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un met de Amerikaanse president Donald Trump, die in 2019 in Hanoi op een mislukking uitliep.

Noord-Korea bood aan om een ​​deel van het Yongbyon-complex te ontmantelen, maar niet de andere infrastructuur voor de opwekking van kernenergie, in ruil voor een concessie. ” gedeeltelijk “ Economische sancties. Washington wees dit aanbod af. Sindsdien zijn de onderhandelingen tussen de twee landen vastgelopen.

Het teruggetrokken regime is onderworpen aan meerdere internationale sancties voor zijn militaire programma’s, waaronder verboden nucleaire programma’s die aanzienlijk zijn gevorderd onder Kim Jong Un.

IAEA-experts werden in 2009 uit Noord-Korea gezet. Sindsdien heeft het agentschap de activiteiten van Noord-Korea vanuit het buitenland gevolgd.

Tekenen van “extreem zorgwekkend”

Een mogelijke herstart van deze reactor volgt op recente informatie dat Pyongyang ook een nabijgelegen radioactieve fabriek gebruikt om plutonium te scheiden van verbruikte splijtstof die uit de reactor komt.

READ  De verdeling van Algerije en Rabat maakt zich zorgen over de dubbele nationaliteit en Marokkaanse arbeiders in Algerije

De operationele tekens van de reactor en het laboratorium zijn: “Heel irritant”, zei het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, eraan toevoegend dat deze activiteiten een ‘duidelijke overtreding’ resoluties van de Verenigde Naties.

Het Yongbyon-complex, honderd kilometer ten noorden van Pyongyang gelegen, werd in 1986 geopend en omvat tientallen gebouwen. Daar werd de eerste reactor van Noord-Korea gebouwd, de enige bekende bron van plutonium in het land.

Yongbyon zal echter niet de enige uraniumverrijkingsfaciliteit van het land zijn, en de sluiting ervan betekent niet het einde van het nucleaire programma van het land.

De wereld met AFP