Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Grondwettelijk Hof heeft de vrijlating bevolen van voormalig president Alberto Fujimori

Het Grondwettelijk Hof van Peru heeft donderdag 17 maart in een uitspraak aangekondigd dat De gevolgen van het hogere besluit van 24 december 2017, waarbij humanitaire amnestie wordt verleend, en bepaalt: [la] Vrijlating “ Voormalig president Alberto Fujimori (1990-2000), werd in 2009 veroordeeld tot vijfentwintig jaar gevangenisstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid en corruptie.

Beslissingen van de rechtbank zijn niet vatbaar voor beroep. Zegen gegeven op kerstavond 2017 Door de toenmalige president, Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), zal het voormalige staatshoofd om humanitaire redenen de komende dagen worden vrijgelaten uit de gevangenis.

In oktober 2018 heeft de Peruaanse rechterlijke macht deze gratie vernietigd en in januari 2019 de heer Fujimori teruggestuurd naar de gevangenis. “Terug naar de gevangenis” langzame doodstraf en zeker”Fujimori zei destijds dat hij nu 83 is en aan verschillende gezondheidsproblemen lijdt.

Alberto Fujimori had Peru met ijzeren vuist geregeerd, voordat hij in november 2000 met toenemende tegenstand te maken kreeg en naar Japan vluchtte, waar zijn familie thuishoorde; Per fax had hij laten weten afstand te doen van zijn mandaat. Nadat hij in 2007 uit Chili was uitgeleverd, hebben Peruaanse rechtbanken hem aangeklaagd misdaad tegen de menselijkheid Omdat hij in 1991-1992 opdracht gaf tot twee moordpartijen met doodseskaders, als onderdeel van de strijd tegen maoïstische rebellen op Lichtend Pad.

‘Een heel open besluit’

Donderdag stemden drie rechters voor zijn vrijlating en drie tegen, maar het hoofd van het Grondwettelijk Hof stemde voor Raghhan. “De regel stelt dat bij staking van stemmen de stem van de president dubbel telt of een beslissende stem is.”verklaarde aan Agence France-Presse (AFP) een gerechtelijke bron.

READ  Live - Covid-19: 1 op de 4 Fransen is van plan zich te laten testen om Kerstmis te vieren

“Het was een heel open en heel intense beslissing, met twee totaal verschillende houdingen” over de vraag ‘gezondheidsreden’op RPP Radio, een van de zes rechters van de rechtbank, Eloy Espinoza, die zei dat hij zich had uitgesproken tegen de vrijlating van de voormalige president.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Alberto Fujimori, ex-president van Peru, vervolgd voor gedwongen sterilisatie van duizenden vrouwen

De heer Fujimori is de enige gevangene in de kleine Barbadilo-gevangenis in de kazerne van het Directoraat Speciale Operaties van de politie ten oosten van Lima, die maandag terugkeerde na 11 dagen in een kliniek voor hartproblemen. Zijn familie heeft herhaaldelijk verzocht, maar tevergeefs, dat hij om gezondheidsredenen wordt vrijgelaten.

De wereld met AFP