Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het FD voorspelt de economische ontwikkeling in Nederland


Foto: F.D.

In het kort

  • De DNP heeft de afgelopen 36 jaar complexe mechanismen ontketend in bijna een miljoen artikelen die in FD zijn gepubliceerd.
  • Conclusie: een indicator die het algemene sentiment in de krant vergelijkt met de toestand van de economie.
  • Het geeft een sneller en actueler beeld van de economische groei dan veelgebruikte maatregelen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek.

“Beatrix Ziekenhuis gesloten wegens coronavirus: patiënt tiende bevestigd,” Titel Head FinancialSeal Doc Flat 1 maart 2020. In de dagen, weken en maanden die volgden stapelden zich artikelen over de uitbraak van het coronavirus op: ‘Bijna twintig besmettingen in Nederland’ en ‘De broodcrisis wordt een modus’ en ‘Veel meer EU-landen vragen naar de verspreiding van coronavirus. familieleden.’

De krant sprak over de grote onzekerheid en de grote economische gevolgen. Het gaf de lezer een real-time dashboard van de vrije val van de Nederlandse economie.

Dit is geen loze marketingslogan voor FD-makers, maar een wetenschappelijk feit, blijkt uit onderzoek van Jasper de Winter en Torint von Dijkin van de Nederlandse Bank (DNP). Ze hebben complexe mechanismen ontketend voor de bijna een miljoen artikelen die de afgelopen 36 jaar in FD zijn gepubliceerd. Daarmee creëerden ze een index die de sentimenten in de krant vergelijkt met de toestand van de economie. Die relatie werd opmerkelijk hecht. “De sentimentcode die we hebben gemaakt, loopt parallel met de Nederlandse economie.”

Instructies

Wat staat er onder hun rekenmodel? Onze methoden in FD zoeken naar woorden die verwijzen naar gevoelens zoals “terugtrekken”, “verlies” of “herstellen”. “Dit model is onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: financiële markten, bedrijven, economie en politiek. Op die manier kunnen we de mate van emotie niet per artikel bepalen, zegt De Winter. We kunnen niet precies achterhalen waar het vandaan komt.

READ  Nederland met drie doelpunten verslaan, dat hebben de Duivels niet meer gedaan sinds Constant Vanden Stock

Jasper de Winter
Jasper de Winter
Foto: DNP

Het samenbrengen van deze verschillende graden vormt de schaal van de Nederlandse economie. Aangezien er bijna elke dag een nieuwe krant is, geeft deze statistiek een sneller en actueler beeld van de economische groei dan gangbare metingen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS heeft de bbp-groeicijfers pas 45 dagen voor het einde van het kwartaal verstrekt. Dit zijn ook tijdelijke nummers, die vaak later worden bewerkt.

Hoewel ze ook gegevens uit andere kranten hadden gezien, was het duidelijk dat het FD volgens analisten met artikelen werkte. ‘We wilden ons concentreren op lokaal financieel-economisch nieuws. Dat is wat je schrijft.’

Bijna alle partities kunnen worden gebruikt

Hierdoor konden bijna alle secties van de krant worden gebruikt. Het commentaar en ooit de Engelse pagina werden alleen in de krant opgenomen omdat ze alleen maar zouden afleiden. Ze hadden meer artikelen uit andere kranten moeten vermijden. Als we een ‘gewone’ krant hadden opgepikt, zouden talloze artikelen voor ons onderzoek niet relevant zijn geweest. Van Dick zegt dat hierdoor extra ruis in de data ontstaat.

De halocrisis illustreert goed de contante waarde van FD. Aan de bijna verticale keerzijde blijkt duidelijk dat de epidemie vorig jaar maart voor een ongeëvenaarde schok voor de Nederlandse economie zorgde. Onzekerheid en angst doen de pagina’s exploderen en ze worden opgevangen door het DNP-accountmodel. Het kijkt snel naar termen als “covit” en “corona” die nauw verwant zijn aan zelfstudie, de Nederlandse economie dus. Van Dijk legt uit: “Als deze woorden veel voorkomen, worden ze op een bepaald moment automatisch toegevoegd.” “Het gebeurde niet de eerste dag, maar je kunt zien dat het algoritme de crisis op het juiste moment aanpakt.”

READ  Een zware klap voor Wilders in zijn zoektocht naar een meerderheidsregering

Torint van Dick
Torint van Dick
Foto: DNP

De Winter vult aan: “Het is niet positief dat emoties zo negatief worden door de corona, maar wij onderzoekers zijn zeker blij omdat het laat zien dat ons model werkt.”

Het is opvallend dat in maart in alle subcategorieën negatieve sentimenten verschenen: niet alleen in de politieke en zakenwereld, maar ook in artikelen over financiële markten en de economie. Hij legt uit dat de coronacrisis de gemeenschap als geheel heeft getroffen. Volgens De Winter staat dit in schril contrast met de positie van de index rond de financiële crisis die in september 2008 volledig uitbrak. De Winter legt uit: “Vanaf 2007 werd de periode van voor de crisis vooral gekenmerkt door een negatieve stemming op de financiële markten. In 2008 en 2009 was de verandering in perceptie ook in andere genres zichtbaar. ​

Zelfs verwachten

De toon is niet compatibel met welke economisch-financiële krant dan ook, en bevestigt dat het in de pols van de economie zit. Maar het gaat verder, merken De Winter en Van Dick. “De FD Sentiment Index kan ook de richting van de Nederlandse economie voorspellen.”

Het idee om economische voorspellingen te doen op basis van nieuwsperceptie is niet nieuw. In het begin van de jaren negentig berekende het Britse weekblad The Economist hoeveel keer het woord ‘recessie’ elke dag in Britse kranten verscheen. Dit wordt een goede indicator voor de komende recessies in het VK. Het blijkt dat dit ook geldt voor de populaire column Blijf op de hoogte van de markt In de Wall Street Journal. De inhoud anticipeert op de bewegingen van vandaag op de New York Stock Exchange.

READ  Een van de grootste luchthavens van Europa beperkt zijn vluchten tot vervuiling

Professionele beleggers en beurshandelaren gebruiken ook methoden om koppen te scannen. Door sneller dan anderen te reageren op het nieuws van het bedrijf, proberen ze te anticiperen op prijsbewegingen. Zo biedt het Nederlandse bedrijf Chemlab tientallen impressies van aandelen aan de klanten van zakenbankiers als Deutsche Bars en JPMorgan. Punten variëren tussen plus en min tien, en het getal 10 is een koopsignaal. Verkoop indien min tien.

We hebben twee kwartalen

DNP-onderzoekers richten zich echter niet op de problemen van vandaag. Ze proberen om kwart voor twee te zien. Daartoe willen ze berichtbeleving combineren met tools die DNP hiervoor al gebruikt. Maar eerst zetten mensen hun onderzoek voort. In de toekomst zullen ze de bron van hun methoden en hun voorspellende waarde documenteren in een wetenschappelijke publicatie. Het doel is om de indicator te gebruiken in de DNP-praktijk.

Ook FD wil de indicator gebruiken. Het is op dit moment niet bekend wat hij gaat doen na het verlaten van de post. De auteur zegt dat het jammer is om niets te maken te hebben met deze waardevolle schat aan gegevens. Zeker nu deze waarde wetenschappelijk is bewezen.

Onderzoekers zijn ook tevreden met de resultaten tot nu toe. De Winter: De resultaten voor Nederland zijn in lijn met de resultaten van eerder onderzoek in het buitenland. Krantenverslagen zijn een belangrijke bron voor het volgen en voorspellen van de economie.