Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het dodental liep op tot 67. Er werd een onderzoek geopend naar de beheersing van de crisis

Het dodental liep op tot 67. Er werd een onderzoek geopend naar de beheersing van de crisis

Het dodental als gevolg van gruwelijke branden op het Hawaïaanse eiland Maui is van de ene op de andere dag opgelopen tot minstens 67. De ramp wordt nu onderzocht “om inzicht te krijgen in de beslissingen die voor en tijdens de branden zijn genomen”.

Vrijdag maakten de autoriteiten in de Hawaïaanse archipel bekend dat het dodental van de brand die het Amerikaanse eiland Maui verwoestte en de stad Lahaina bijna verwoestte, op 67 staat.

Maui kondigde in een verklaring “12 extra doden” aan, “waardoor het dodental op 67 kwam”.

Sirenes werkten niet

Toen de controverse over de onvoorbereidheid van de autoriteiten in Hawaï aan de oppervlakte kwam, opende General Counsel Ann Lopez een crisisbeheersingsonderzoek.

“Mijn diensten zetten zich in om de beslissingen die voor en tijdens de branden zijn genomen te begrijpen en de resultaten van deze audit met het publiek te delen”, kondigde de rechter aan in een persbericht.

Een woordvoerder van het bureau dat verantwoordelijk is voor crisisbeheersing in Hawaï bevestigde tegenover CNN dat de sirenes die zouden loeien bij brand niet waren geactiveerd. Hij zei dat waarschuwingen naar de mobiele telefoons van de bewoners werden gestuurd en op radio en televisie werden uitgezonden.

Een van de ergste rampen in Hawaï

De ramp is een van de dodelijkste in de moderne geschiedenis van de archipel. Met 67 doden is het voorlopige tol al hoger dan dat van de tsunami van 1960, waarbij 61 doden vielen.

De sheriff van Maui County, John Pelletier, zei donderdag dat er mogelijk meer dan 1.000 mensen worden vermist. Hij benadrukte dat dit niet betekent dat ze officieel vermist of overleden zijn.

READ  Videocensuur van sluiting in Shanghai maakt Chinese internetters boos

In Lahaina, een stad waar 12.000 mensen woonden voordat deze in vlammen opging, zijn talloze huizen, bedrijven en auto’s teruggebracht tot louter hopen as. Overlevenden kunnen sinds vrijdagmiddag terugkeren naar de stad en dit ogenschijnlijk gebombardeerde gebied ontdekken.

Het Witte Huis zei vrijdag dat president Joe Biden met gouverneur Josh Green heeft gesproken. De Democraat verklaarde donderdag Hawaï tot natuurramp, waardoor het mogelijk zou worden om aanzienlijke federale hulp vrij te maken om noodhulp, noodopvang en wederopbouw te financieren.

Droogte en harde wind

De branden werden aangewakkerd door sterke winden die werden aangewakkerd door de kracht van de orkaan Dora, die momenteel door de Stille Oceaan trekt. Ze verspreiden zich gemakkelijker omdat Maui een minder regenachtig jaar doormaakt dan normaal. Het westelijk deel van Maui, waar Lahaina ligt, kampt momenteel met “ernstige” tot “matige” droogte, volgens het Amerikaanse Drought Observatory.

Deze nieuwe natuurramp komt midden in een zomer die wordt gekenmerkt door een reeks extreme weersomstandigheden over de hele planeet, waaronder een zinderende hittegolf in het zuiden van de Verenigde Staten.

De belangrijkste artikelen