Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het dodental door een ziekenhuisbrand in Bagdad liep op tot 82

Het dodental door een ziekenhuisbrand in Bagdad liep op tot 82

Tussenkomst van brandweerlieden in het Ibn Al-Khatib-ziekenhuis in Bagdad op 24 april 2021. – / AP / SIPA

gevolgenschieten Van een ziekenhuis gewijd aan
Covid-19 In Bagdad blijft het toenemen. 82 mensen werden gedood en 110 anderen raakten gewond als gasmasker door verstikking als gevolg van rook of verkoold, volgens het laatste rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken op zondag. De tragedie leidde tot de schorsing van de minister van Volksgezondheid.

Het begon allemaal ’s nachts, van zaterdag op zondag, met het exploderen van zuurstofflessen’ opgeslagen zonder te voldoen aan de veiligheidseisen ‘, aldus artsen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.ziekenhuis Ibn al-Khatib. Daarna overspoelde het vuur urenlang de valse plafonds, waaronder de patiënten in ventilatoren op brute wijze van hun bed werden gescheurd. De burgerbescherming zei: “De brand duurde niet meer dan drie verdiepingen, slechts drie minuten.”

Drie dagen nationale rouw

De tol is ook hoog, want brandweerlieden bereikten niet direct het ziekenhuis, in de agrarische en afgelegen gebieden. Bagdad. We voelden ons geweldig. Er waren tussen de 140 en 150 mensen in het ziekenhuis. We hebben het vuur gezien en we konden niemand redden ”, vertelt Bakr Kadhim huilend terwijl hij de kist van zijn vader vergezelde. De meeste slachtoffers stierven door hun verplaatsing en het ontnemen van ventilatoren. Anderen stikten door de rook, aldus de burgerbescherming.

Sinds de tragedie staat de hashtag “ontslag van de minister van Volksgezondheid”, waarop hij zich sinds de brand niet heeft geabonneerd, bovenaan de trefwoorden op Twitter op Irak. Premier Mustafa Al-Kazemi reageerde midden op de weg, die drie dagen lang nationale rouw afkondigde en 10 miljoen dinar (ongeveer 5700 euro) schonk aan de familie van elk slachtoffer. Hij voegde eraan toe, “gearresteerd” en “ter beschikking gesteld van de onderzoekers” minister van Volksgezondheid Hassan Al-Tamimi. Dezelfde straf werd opgelegd aan de gouverneur van Bagdad en het hoofd van gezondheid, ten oosten van de hoofdstad. De ziekenhuisdirecteur en de hoofden van beveiliging en technisch onderhoud in Ibn al-Khatib werden opgeroepen voor verhoor.

Hezbollah verhoogt de druk

Volgens een verklaring van het kabinet van de premier worden “de resultaten van het onderzoek binnen vijf dagen aan de regering gepresenteerd”. De premier weet dat hij voor hem staat in een pro-Iraanse hinderlaag en ze blijven hem aanvallen: nogmaals op zondagavond, de brigades van de meest extreme van Hezb allahHij eiste het aftreden van zijn regering. Mustafa Al-Kazemi antwoordde op Twitter dat het nodig was “politieke manipulatie bij deze nationale ramp te vermijden”.

De woede komt doordat de brand wordt toegeschreven aan nalatigheid, wat hand in hand gaat met de ongebreidelde corruptie in het land, zoals aangegeven door de president van de republiek, Barham Salih. “De tragedie van Ibn al-Khatib is het resultaat van jarenlange ondermijning van staatsinstellingen door corruptie en wanbeheer”, schreef hij op Twitter. De missie van de Verenigde Naties in Irak van haar kant uitte haar “schok”, terwijl paus Franciscus opriep tot “gebeden” voor de slachtoffers.

READ  Vladimir Poetin bezoekt Wit-Rusland op maandag