Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Brand in een ziekenhuis in Bagdad dat is aangewezen voor Covid-19: minstens 82 doden, 110 gewonden

De verliezen zijn erg groot. Ten minste 82 mensen werden zondag voor zonsopgang gedood bij een brand in een ziekenhuis dat bestemd was voor slachtoffers van martelingen Covid-19 in BagdadDe tragedie die leidde tot het aftreden van ambtenaren in een land dat al decennialang te kampen heeft met een afbrokkelend gezondheidssysteem.

Medische bronnen zeiden dat de brand uitbrak uit de zuurstofflessen “opgeslagen zonder rekening te houden met de veiligheidsomstandigheden” in het Ibn Al-Khatib Ziekenhuis in Bagdad. Veel van de slachtoffers gebruikten ventilatoren. Volgens het laatste rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken werden “82 mensen gedood en 110 gewond”. De verliezen zijn ook groot omdat brandweerlieden het ziekenhuis in de agrarische en afgelegen buitenwijken van Bagdad niet onmiddellijk bereikten.

Irakezen uitten hun woede nadat medische en veiligheidsbronnen de brand aan verwaarlozing toeschrijven. Een fenomeen dat in Irak hand in hand gaat met ongebreidelde corruptie en ziekenhuisfalen, om nog maar te zwijgen van het vertrek van veel artsen die zijn geëmigreerd na 40 jaar conflict in het land.

De hashtag “ontslag van de minister van Volksgezondheid” was zondag een van de belangrijkste trefwoorden op Twitter in het land. Premier Mustafa Al-Kazemi, die drie dagen nationale rouw afkondigde, kondigde een onderzoek aan en riep op tot een afronding “binnen 24 uur”.

Het ziekenhuis had geen brandbeveiligingssysteem.

En het hoofd van gezondheid in de oostelijke sector van Bagdad, de directeur van het ziekenhuis en de hoofden van beveiliging en technisch onderhoud werden geschorst van hun taken. Hij zei dat ze worden ondervraagd en niet zullen worden vrijgelaten “voordat de daders zijn berecht”, terwijl het Parlement aankondigde dat het zijn maandag aan deze tragedie zal wijden.

READ  Meer dan 70 postduiven vielen van een vrachtwagen die verwoesting aanrichtte op een snelweg - Ouest-France Evening Edition

De mensenrechtencommissie van de regering had Kazemi opgeroepen om de minister van Volksgezondheid, Hassan Al-Tamimi, te ontslaan “om hem voor de rechter te brengen”. Maar de premier heeft alleen “gearresteerd” en “ter beschikking gesteld van onderzoekers” minister van Volksgezondheid Hassan Al-Tamimi, een goede vriend van de diep verontruste sjiitische leider Muqtada al-Sadr.

In de vroege uren van zondagochtend, toen tientallen familieleden zich op het bed van Ibn al-Khatib’s “30 patiënten op de intensive care” bevonden, bestemd voor de meest ernstige gevallen, bereikten de vlammen de vloeren.

De begrafenis van de doden in een ziekenhuis in Najaf

Familieleden van de overledene verzamelen zich voor de doodskisten. Reuters / Alaa Al-Marjani ALAA AL-MARJANI

De burgerbescherming legde uit dat “het ziekenhuis geen brandbeveiligingssysteem had, en de valse plafonds lieten het vuur uitbreiden naar licht ontvlambare producten.” De meeste slachtoffers stierven door verplaatsing en weigering van ventilatoren. Anderen stikten door de rook. Terwijl brandweerlieden zich haastten om de vlammen te blussen tussen een menigte patiënten en familieleden die probeerden het gebouw te ontvluchten, boden verschillende bewoners een helpende hand.

Voor het Mensenrechtencomité van de regering is dit een “misdaad” tegen “patiënten die zijn lastiggevallen door Covid-19 die hun leven in handen hebben gegeven van het ministerie van Volksgezondheid, en die in plaats van te worden genezen, in de vlammen opgaan. ” Dit is het geval van Ali Ibrahim, 52. “Hij had net 12 dagen in het ziekenhuis doorgebracht en zou zaterdagavond worden ontslagen. Een familielid vertelde AFP dat hij alleen maar wachtte op het resultaat van zijn laatste COVID-19-test.

READ  Groene vallei veranderd in een gletsjer

De missie van de Verenigde Naties in Irak sprak in een verklaring over “een groot tragisch ongeval”, gezien het “als pijn en shock”. Vandaag, woensdag, bedroeg het aantal gevallen van het Covid-19-virus in Irak meer dan een miljoen, terwijl meer dan 15.000 mensen om het leven kwamen. Het land kent, misschien vanwege zijn bevolking, dat een van de jongste landen ter wereld is, een relatief laag aantal sterfgevallen door Covid-19. Om een ​​vervallen ziekenhuis te voorkomen, geven patiënten er over het algemeen de voorkeur aan om thuis een zuurstoffles te laten installeren.