Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het dieet dat je hersenen verjongt

Het nieuwe dieet ontwikkeld door Rush University, “The Brain”, kan hersenveroudering bij oudere volwassenen met 7,5 jaar verminderen.

Het team van Amerikaanse onderzoekers begon dubbelzinnig: verschillende onderzoeken toonden het gunstige effect aan van het mediterrane dieet en het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) op het vertragen van cognitieve achteruitgang. Wat zou er gebeuren als we de twee dieetmodi zouden combineren? Dit is het hele principe van MIND, mediterrane interventie – DASH om neurodegeneratie te vertragen.

Hersenbeschermend voedsel

MIND richt zich specifiek op de kwaliteit van vetzuren, een bekende indicator van het risico op dementie. Maar het combineert ook voedingsmiddelen of families van voedingsmiddelen die al als neuroprotectief zijn geïdentificeerd (groene groenten, andere groenten, noten, bessen, klein rood fruit, volle granen, vis, gevogelte, olijfolie, rode wijn) en sluit categorieën uit met voedselkenmerken die gevaar lopen. In gevaar (rood vlees, boter, kaas, gebak, gefrituurd voedsel, zoete producten, fastfood).

7,5 jaar brein

Dus de studie evalueerde, over een periode van 4 jaar, het effect van het genoemde regime op 960 oudere volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar. De resultaten waren verbluffend: in vergelijking met de laagste III MIND-dieetscore, vertoonde de hoogste reeks een vermindering van cognitieve achteruitgang die overeenkomt met een toename van de hersenleeftijd met 7,5 jaar.

Voor hoofdauteur Martha Claire Morris is dit een verder bewijs van de cruciale rol van levensstijl naarmate we ouder worden, aangezien er geen definitieve remedie is voor dementie.

bron

Morris MC et al., Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, 15 juni