Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hypothyreoïdie: 7 voedingsmiddelen die u aan uw dieet moet toevoegen

Als u hypothyreoïdie of een traag werkende schildklier heeft, kunt u last krijgen van vermoeidheid, depressie, constipatie en andere, meer ernstige gezondheidsproblemen. Gelukkig kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen de activiteit van de schildklier stimuleren, een kleine vlindervormige klier in je nek die een belangrijke rol speelt in hoe je lichaam functioneert.

De schildklier produceert hormonen die de stemming, het metabolisme, het energieniveau, de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk reguleren. Hypothyreoïdie treedt op wanneer deze klier niet genoeg hormonen produceert om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Het dagelijks innemen van schildklierhormoonvervangende medicatie kan helpen de schildklierhormoonspiegels te herstellen en de symptomen onder controle te houden. Naast het nemen van schildkliermedicatie, kunt u de schildklierfunctie helpen ondersteunen door een uitgebalanceerd dieet te volgen met veel fruit, groenten en eiwitten, naast andere gezonde voedingsmiddelen. De volgende keer dat je naar de supermarkt gaat, zoek dan naar deze zeven voedzame voedingsmiddelen.

Omega-3-vetzuren in vis helpen infecties te bestrijden en versterken het immuunsysteem

De omega-3 vetzuren in vette vis zoals wilde zalm, forel, tonijn of sardines maken dit voedsel een uitstekende keuze voor lunch of diner. Onbeheerde hypothyreoïdie kan het risico op hartaandoeningen verhogen vanwege hogere niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), het “slechte” cholesterol. Het is bekend dat omega-3 vetzuren ontstekingen verminderen, de immuniteit bevorderen en het risico op hartaandoeningen verminderen. Vis is ook een goede bron van selenium, een voedingsstof die vooral geconcentreerd is in de schildklier en ontstekingen helpt verminderen.

2 Noten zijn rijk aan selenium, wat de schildklierfunctie helpt

Noten zijn een andere geweldige bron van selenium, een handige snack die je overal mee naartoe kunt nemen. Het gaat ook goed met salades of frietjes. Paranoten, macadamianoten en hazelnoten zijn allemaal bijzonder rijk aan selenium, wat volgens een recensie uit 2017, gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology, helpt om de schildklier goed te laten werken. Bij paranoten is het voldoende om één of twee tabletten in te nemen. Samen met andere noten is een klein handjevol genoeg om je dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen en let op de portiegroottes, want noten bevatten ook veel vet. Eén opmerking: noten kunnen de opname van schildklierhormonen verstoren, dus vermijd ze te eten terwijl u medicijnen gebruikt.

READ  Overstromingen, droogtes, epidemieën... Wat kunnen we verwachten met de terugkeer van El Niño?

3 volle granen helpen bij het verlichten van constipatie, een symptoom van hypothyreoïdie

Obstipatie is een veel voorkomend symptoom van hypothyreoïdie. Voedingsmiddelen gemaakt met volle granen, zoals granen, brood, pasta en rijst, zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, die de stoelgang kunnen bevorderen. Vezels kunnen echter interfereren met synthetische schildklierhormonen. Sommige mensen met hypothyreoïdie kiezen ervoor om volkoren granen helemaal te vermijden, maar als u besluit ze te eten, is het raadzaam schildkliermedicatie in te nemen voor of na het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsvezels.

4 Verse groenten en fruit helpen gewichtstoename onder controle te houden

Gewichtstoename is een vroeg symptoom van hypothyreoïdie. Caloriearme voedingsmiddelen met een hoge dichtheid, zoals verse producten, vormen de hoeksteen van elk succesvol programma voor gewichtsverlies. Voeg indien mogelijk vers fruit en groenten toe bij elke maaltijd. Bepaalde voedingsmiddelen zoals bosbessen, kersen, zoete aardappelen en groene paprika’s zijn ook rijk aan antioxidanten, voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze het risico op hartaandoeningen verlagen. Mensen met hypothyreoïdie kunnen echter hun inname van kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool, willen beperken, omdat ze het vermogen van de schildklier om jodium te absorberen, wat essentieel is voor een normale schildklierfunctie, kunnen blokkeren.

5 Zeewier bevat jodium, dat nodig is voor de werking van de schildklier

Zeewier bevat veel jodium, een essentiële voedingsstof voor de schildklierfunctie. Jodium is een voorloper van de productie van schildklierhormoon. Verpakt als nori, wakame en dolce kan zeewier worden gebruikt in sushi, soepen en salades. Nog een pluspunt: zeewier biedt voedingsvoordelen in termen van vezels, calcium en vitamine A, B, C, E en K. Het is mogelijk om te veel jodium te consumeren, wat de schildklieraandoening kan verergeren. De kans op een dergelijke aandoening is echter groter als u jodiumbevattende supplementen gebruikt.

READ  Het Amazone-regenwoud wordt in een ongekend tempo vernietigd door menselijke activiteiten

6 Vitamine D is essentieel voor uw schildklierdieet

Vitamine D kan de schildklierniveaus helpen verbeteren, volgens een studie uit 2018 gepubliceerd in het Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, waaruit bleek dat vitamine D-suppletie de TSH-spiegels verbeterde bij mensen met hypothyreoïdie, evenals antilichamen van de schildklier bij mensen met auto-immune thyreoïditis . Aangezien de ziekte van Hashimoto ook kan leiden tot veranderingen die bijdragen aan darmproblemen zoals brandend maagzuur, kunnen voedingsmiddelen zoals yoghurt die goede bacteriën bevatten, helpen bij het reguleren van andere bacteriën.

7 bonen helpen energie te behouden

Goedkoop en veelzijdig, bonen zijn een geweldige bron van langdurige energie, wat van pas kan komen als hypothyreoïdie vermoeidheid veroorzaakt. Bonen bevatten eiwitten, antioxidanten, complexe koolhydraten en veel vitamines en mineralen. Ze zijn ook rijk aan vezels, wat gunstig kan zijn als u last heeft van constipatie, een vaak voorkomende bijwerking van hypothyreoïdie. Als bonen voor u nieuw zijn, zijn er veel soorten die u kunt proberen, die allemaal kunnen worden gebruikt als basis voor hoofdgerechten, als bijgerechten en als aanvulling op soepen, salades en stoofschotels. Pas alleen op dat je het niet overdrijft. Richtlijnen bevelen aan dat volwassenen 20 tot 35 gram vezels per dag krijgen, maar te veel vezels kunnen uw behandeling voor hypothyreoïdie verstoren.

Vind je onze inhoud leuk?

Ontvang elke dag onze nieuwste berichten gratis en rechtstreeks in je inbox